2020. március 22., vasárnap

BÁRÁNDY PÉTER: ERRE A TÖRVÉNYRE EGYÁLTALÁN NINCS SZÜKSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.22.

„A mostani rendelet az országgyűlés egyetlen érdemi cselekvőképességét, korlátozó jogát szünteti meg. Értelmezhetjük bárhogyan, a parlamentnek ez az egy joga maradt a rendkívüli jogrend idején – az alaptörvény szerint. Most ezt szüntetik meg, az országgyűlés lényegében nem létezik, működése illúzióvá válik. Ennek következtében, a politikai aktorok cselekvése is értelmezhetetlen. Másként: megszűnik a politizálás” – ezt nyilatkozta Bárándy Péter, volt igazságügy miniszter a Hírklikknek. Azt is elmondta: a kormánynak legalább a törvény nevére ügyelnie kellett volna: 1933-ban Hitler törvényét nevezték így.

Olvasta a Varga-Semjén-féle törvénytervezetet?

– Igen, ami megjelent belőle.

Nem jelent meg teljességében?

– Nem tudom. Ha van huszonnégy órájuk, akkor még változtatnak rajta.

Megtehetik?

– Persze.

És változhat előnyére?

– Markánsan akkor, ha elmarad.

Úgy, ahogy van az egész?

– Igen.

Mert ön szerint nincs is szükség egy ilyen felhatalmazási törvényre?

– Abszolút nincs. De legalább a címére vigyáztak volna. Ugye?

Mert?

– 1933-ban volt felhatalmazási törvény, Németországban.

Méghozzá éppen március 21-én.

– Igen. Hitler kapta ezt a felhatalmazást, ezért is mondom, hogy legalább a törvény címére vigyázhattak volna.

És tartalmilag? Miért nincs rá szükség?

– Végigmondom, amit gondolok. A legfontosabb: egy járvány kezelésére megvoltak a rendes jogrenden belüli megoldások: az elkülönítések, megfigyelések, zárlatok, ellenőrzések megfelelő kezelésére vonatkozó szabályok. Ezt az egészségügyről és a katasztrófavédelemről szóló törvény tartalmazza, és z e két területen belül kialakított hatóságok, valamit az ilyen esetekben mozgósítható hatóságok meghozhatják a feltétlenül szükséges intézkedéseket. Ez az állam egyik legősibb kötelezettsége járványok esetén. Az intézkedési körbe tartoznak a szabadságjogokat és mindenféle jogokat korlátozó lépések. De: a járvány-ügyön belüli szükségszerű döntésekről beszélek. Nem kellett volna, vagy nem kellene tehát új jogszabály; a meglévők pontosan elengedőek lennének a helyzet kezeléséhez.

De nem ez történik…

– Nem, hanem azonnal ugrottunk egyet, és az azonnali különleges jogrendbe helyezte át a helyzetet a kormány. Ennek hat különböző típusa van, ezek közül az egyetlen, amit a kormány rendelhet el, elemi csapás, és ipari katasztrófa esetén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.