2020. március 22., vasárnap

BARTUS LÁSZLÓ: ÁLLAMCSÍNY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.21.


Orbán Viktor pártja hivatalosan is bűnszervezetté vált. Szervezett bűnözői csoporttá, amely a koronavírusra hivatkozó rendkívüli felhatalmazási törvénnyel nyíltan is államcsínyt követ el. Ez egy folyamat vége, amelyről már a kezdet kezdetén látni lehetett, hova vezet. 2010-ben megírtam, hogy Orbán illiberális állama akkor is fasiszta állam, ha még nem nyílt diktatúra, és nem látszik. A lényege az, és ahogy a magból kinő egy fa, a NER-ből egy totális diktatúra fog kinőni. De jellegét tekintve ez az első perctől kezdve az volt, amit most “törvénybe” is iktatnak: fasiszta diktatúra.

Többet kellene Bibliát olvasnia a keresztény magyar népnek, mert akkor megértene olyan egyszerű igazságokat, hogy a mag természete meghatározza a fát, ami lesz belőle. A tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Egy magban benne van a fa természete, benne van a kódja, a programja. Egy diófa már akkor diófa, amikor még a mag a földben van, amikor csak venyige, és nem látszik rajta, hogy milyen fa lesz belőle. Orbán rendszerének magva az Alaptörvény preambulumában olvasható, és abból a magból csak nyílt diktatúra fejlődhet ki. Állama már akkor fasiszta állam volt, amikor még csak rügyezett.

Ezért neveztem kezdettől fogva fasiszta rendszernek Orbán illiberális államát, mert a természete szerint már akkor az volt, csak még nem fejlődött ki. Azt a hasonlatot is használtam, hogy amikor Pisti gyerek, ugyanaz az ember, aki felnőttként István lesz. Orbán rendszere kihajtott, szára megerősödött, mostanra kivirágzott, és kezdi hozni az első gyümölcseit. Locsolgatta a balliberális értelmiség, azok az újságírók, akik 2010-ben lehülyéztek engem, de ma már nincsenek is a szakmában, elveszítették a lapjukat, a mikrofonjukat, rádiójukat, televíziójukat. De bocsánatot még nem kértek, igaz, nem is tartok rá igényt. Akkor is tudtam, hogy nincs igazuk, és az elsők között lesznek, akiket a a fasiszta rendszer megfoszt még a megszólalástól is. Nem kellett ehhez börtönbe csukni őket. De megtörtént.

Orbán fasiszta rendszerének az volt az “újdonsága”, hogy politikai eszközökkel, alkotmányosnak látszó módszerekkel számolta fel az alkotmányosságot. Ezt nevezik államcsínynek. Patyomkin demokráciának álcázta a diktatúrát, a homlokzat megőrizte a jogállamiság látszatát, de mögötte a legalpáribb önkény uralkodott. A tényleges hatalom Orbán kezében volt eddig is, mindent a saját kezében összpontosított, és minden fontos döntést ő hozott meg. Ez a hatallom kizárólagos birtoklásának alkotmányban tiltott megvalósult formája volt eddig is, de az Európai Unió, a konfliktust kerülő és a megélhetését kereső magyar értelmiség, ellenzék ezt nem akarta észrevenni, hanem a hülyék számára szépen kifestett homlozatot bámulta. Úgy tett, mintha a jogállami díszletek mögött egy valóságos jogállam működne, enyhe deficittel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.