2020. március 22., vasárnap

MIT NEM ÉRTESZ EBBŐL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.03.21.


...Nem régen, két hete, három hete alig tudtunk valamit erről. Nem régen még sokan csak legyintettünk. Aha, én is. Hiszen ez nem kolera, nem pestis. Tényleg nem az és lehet – nem tudjuk, nincsen elég adatunk -, arányaiban nem öl meg több embert, mint a szokásos influenza. Az is lehet, hogy meg kell tanulnunk együtt élni vele. De most, ebben a szakaszban kurvára észen kellene lennünk.

Figyelj, ember! Járvány van. Nem vicces és nem veszélytelen. Lehet, hogy te nem fogsz beledögleni sőt, talán csak tüsszentesz kettőt és már túl is leszel rajta. De a kurva vírus ott lesz a nyáladban, a bőrödön. Megfogsz valamit, akárhol. Egy kapaszkodót, egy bevásárlókocsi fogantyúját, egy kilincset, egy almát a boltban. Máris továbbadtad 2-3-10 embernek. Talán nekik sem lesz bajuk, fiatalok, erősek. De bennük, az ő nyálukban, bőrükön is ott lesz a vírus, szaporodik a szervezetükben. És ők sem fognak tudni róla, hogy terjesztik a kórt. És ők is ott fogják hagyni a boltban a bevásárlókocsin, az almán, a gyógyszertár kilincsén, a lépcsőkorláton, a lift gombján. Egyre többen és többen hurcolják szerte és a rohadék vírus egyszer rossz helyen lesz. Egyszer a te anyád vagy a nagyapád fogja meg azt a lépcsőkorlátot. Ha nem ő, akkor az a fiatalember, aki kedvességből bevásárolt neki. Mert az a kedves fiatalember nem tudja, nem is tudhatja, hogy nem két kiló krumplit vitt az idős hozzátartozódnak, hanem a halált. Amit lehet, hogy te indítottál el, mert bíztál a fiatalságodban, a szervezeted ellenállóképességében.

És akkor – talán hetekkel az után, amikor boldogan sütkéreztél a Balaton mellett, söröztél a haverokkal vagy beugrottál a boltba, mert úgy érezted, nem fogod túlélni a hétvégét egy kakaóscsiga nélkül, az anyádért, a nagyapádért megérkezik a mentő. Beviszik a kórházba, de a halálosan kimerült orvos mást nem tehet, csak ott fogja hagyni egy mély sóhajjal a folyosón, a többi ötven nagypapa és anya között. Mert akárhány lélegeztetőgép van is, annyi nincs, hogy egyszerre mindenkinek jusson.

Mert ez a vírus így öl. A gyorsaságával. Azzal, hogy nem négy hónap alatt kell az a kurva lélegeztetőgép kétezer embernek, hanem egyszerre. És lehet, hogy azon a gépen, amelyik az anyádat vagy a nagyapádat életben tartaná két hétig – akár ennyi ideig is szükséges segíteni a légzést – az a negyven éves doki van, aki ugyan egészséges és fiatal, de a héten a harmadik dupla műszakot csinálta végig néhány órányi alvással azért, hogy megmentse az én anyámat vagy szomszédot és a szervezete annyira kimerült, hogy a vírussal már nem tud elbánni. És nem fogják levenni a gépről azért, hogy a te anyád vagy nagyapád még élhessen. Ott fog fuldokolni a másik ember mellet, a túlzsúfolt folyosón. A másik ember is idős, egy hete még nevetett a víruson, lement fél kiló kenyérért a boltba minden másnap, mert kell a mozgás és kell a friss levegő, meg hát neki ne mondja meg valami kis takony, hogy mit tehet meg és mit nem. A másik ember, aki kikérte magának, hogy neki előírja bárki, mikor mehet ki a lakásából, éppen úgy fog küzdeni a korty levegőért, mint a te anyád, mint a te nagyapád.

És csak annyi kellett volna, hogy otthon maradj a picsádon és a másik ember is otthon maradjon a picsáján. Mert a vírus valószínűleg úgy is meg fog találni téged, a gyerekedet és talán az anyádat, nagyapádat és a másik idős embert is. Csak nem ugyanakkor. Két hét, egy hónap, két hónap múlva. Akkor, amikor van szabad lélegeztetőgép, van orvos, van kórházi ágy. Mert a másik, akit megfertőzött a vírus, már meggyógyult, volt rá ideje. Neki már nincsen szüksége orvosi ellátásra akkor, amikor az anyádnak, a nagyapádnak és a makacs idősnek igen. De az is lehet, hogy az anyád, a nagyapád már kapni fog oltást addigra, mire elér hozzá a vírus. És nem hal meg. Most pedig, ha a szervezete rosszul reagál a fertőzésre, meg fog halni. Te fogod megölni. Mert megfogtad azt a kilincset, liftajtót, korlátot. Mert ötször, ötvenszer annyit mászkáltál, mint amennyit szükséges lett volna, mert nem bírod a bezártságot, mert rád nem veszélyes amúgy sem. Lehet, hogy meghal a te idős rokonod, akit szeretsz. Nem valaki más, nem a tévében mondják. A te családodban. És ha meghal, arról te is tehetsz. Érted? Érted már?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.