2020. március 30., hétfő

BARTUS LÁSZLÓ: MAGYARORSZÁG NYÍLT DIKTATÚRA, ORBÁN VIKTOR FASISZTA DIKTÁTOR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2020.03.30.


Orbán Viktor a mai nappal befejezte a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elnevezett diktatúra törvényesnek látszó eszközökkel való kiépítését. A valóságban már eddig is önkényuralom működött, a demokratikusnak látszó és jogállaminak álcázott színfalak mögött Orbán egyszemélyes diktatúrája irányította az országot. Várható volt, hogy Orbán sem lesz kivétel a diktátorok között, és nem lesz képes konszolidálni a diktatúrát és korlátozni saját korlátlan hatalmat. Abszolút hatalomra vágyik, aminek semmiféle korlátja nincs.

Több mint ízléstelen, hogy a sok ember halálával járó világjárványt használta fel ürügyként arra, hogy a jogállam látszatát is megszüntesse, formálisan is a törvények fölé helyezze magát, bezárja a díszletnek is gyenge parlamentet, és rendeleti úton kormányozzon. Mint nagy elődje, Adolf Hitler. A felhatalmazási törvény egyértelműen a hatalom kizárólagos birtoklásának szándékát, az alkotmányosság látszatának is a megszüntetését, a kontroll nélküli nyílt diktatúra bevezetését jelenti. Ha nem így lenne, elfogadta volna azt az ellenzéki és uniós javaslatot, hogy a rendkívüli felhatalmazásnak legyen határideje. Az olyan felhatalmazás, amelynek nincs sem tartalmi, sem időbeli korlátja, örök időkre szól.

Mindenki tudja, hogy amiképpen a menekülthullám végével nem lett vége a menekülthullám miatt kihirdetett veszélyhelyzetnek, úgy a koronavírus elmúltával nem lesz vége a “rendkívüli felhatalmazásnak” sem. Orbán addig is élvezni fogja, hogy végre olyan uralmat gyakorolhat, amilyet mindig is szeretett volna: ellenzék, törvényi és alkotmányos korlátok, fékek és ellensúlyok rendszere nélküli abszolút hatalmat. Amikor a járvány véget ér, akkor pedig függetlenül attól, milyen eredménnyel zárult, győzelmet hirdet. A győzelmet pedig a rendkívüli felhatalmazásnak, a jogállamiság kikapcsolásának tulajdonítja.

Ezért azt mondja majd, hogy ami jól működött vészhelyzetben, jól működik “békeidőben” is. Nincs ok a helyzet megváltoztatására, és egyébként is fennáll továbbra is a veszélyhelyzet, mert a járvány bármikor visszatérhet. Ezért a magyar emberek ezt az államformát választották, az illiberális rendszert, a “tiszta nemzeti kormányzást”, és ezt követeli a magyar nemzet érdeke, amely előbbre való üres és rég megbukott liberális elveknél. Magyarországnak joga van a saját útját járni, nemzeti függetlenségét nem korlátozhatja Brüsszel. Ez minta is a térség, Európa és a világ többi országa számára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.