2020. március 27., péntek

CHIKÁN ATTILA: NEMCSAK A GAZDASÁGOT, HANEM A TÁRSADALMAT IS VÉDENI KELL A JÁRVÁNYBAN

HVG360
Szerző: CHIKÁN ATTILA
2020.03.27.


Megbosszulja magát, hogy nem törődtünk eleget a reálgazdasággal, a válság súlyos intézményi anomáliákra világított rá, védeni kell, de a gazdaság működtetésének átfogó szabályrendszere nem felfüggeszthető – az alábbi cikkben erről is ír Chikán Attila volt gazdasági miniszter, aki úgy véli, sok változás, amelyet a válság ránk kényszerített, tartósan velünk marad.

Bajban van a világ, nem először és nyilván nem is utoljára. A tragikus fejlemények, az embermilliók életét megkeserítő hétköznapok és főleg a fenyegető veszélyek árnyékában keressük a válság kezelésének lehetőségeit. Írásomban ehhez szeretnék néhány gondolattal hozzájárulni – egy kicsit inkább elvi oldalról csatlakozva a sorra születő konkrét javaslatokhoz.

Nem gazdasági válság, de az is


Közgazdászként nehéz helyzetben vagyok, hiszen szakmai kompetenciám szerint főként a válság gazdasági vonatkozásaihoz tudok hozzászólni, miközben – ezzel nem mondok újat – ez a válság sem gyökereit, sem várható hatásait tekintve nem elsősorban gazdasági válság. Nem véletlen, hogy alig van vita a közgazdászok között a válságkezelés modelljét illetően – miközben persze nagy a bizonytalanság a modell paramétereiben.

Magam is egyetértek mind a likviditási, mind a munkaerővédelmi intézkedések fő tételeivel – arról viszont meg vagyok győződve, hogy a költségvetésből a válságkezelésre eddig meghatározott összegekhez képest nagyságrendileg nagyobb tételekre lesz szükség. Jelen helyzetben nem a költségvetést, hanem a gazdaság egészét kell védeni. Ez teszi lehetővé a humán szempontok, a szolidaritás érvényesítését a válsághelyzetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.