2020. március 1., vasárnap

EZÉRT GYŐZHETTE LE ORBÁN A NÉPPÁRTOT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.03.01.


Merthogy átmenetileg győzelmet aratott, az nem kérdés. Az történt, ami szokott, amire az Európai Unió épül: semmi. Amit persze odahaza mindenki úgy magyaráz, mintha történt volna valami. A hatalom pedig a tagállamoknál marad.

Az Európai Unió létezésének egyik fontos oka, hogy úgy igazán nem történik benne semmi. Ez persze erős állításnak hangozhat, ugyanakkor az, hogy az Európai Szén- és Acélközösség, majd az Európai Unió ennyi ideig képes volt létezni, nagyrészt annak köszönhető, hogy irányíthatatlan.

Nyilván sokan elgondolkodtak már azon, hogy pontosan miért is van négy különböző elnöksége és három vezető szerve az Európai Uniónak. Ott a tanács elnöki posztja, a bizottság elnöki posztja, részben a parlament elnöki szerepe, valamint a soros féléves elnökség is. Ráadásul folyamatosan versenyez egymással a bizottság, a tanács és a parlament.

Márpedig ez az állandó kötélhúzás egyrészt megakadályozza, hogy az Európai Unió valóban föderális állammá váljon, másrészt lehetővé teszi, hogy mindenki boldog legyen benne.

Európában a valódi hatalom továbbra is a tagállamok kezében van. Ezt azért nehéz beismerni, mert akkor azt is be kell, hogy Európát alapvetően ma is a francia-német tengely vezeti, időnként kiegészülve kisebb, de még mindig jelentős méretű és gazdasági erejű tagországokkal. Ezért született meg az EU kormánya, amelyre a vezetés látszatát át lehetett ruházni, miközben a valódi döntéseket a tagállamok hozzák, már csak azért is, mert ők adják a pénzt a működésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.