2020. március 1., vasárnap

HA KARANTÉNBA ZÁRJÁK ORBÁN VIKTOR PÁRTJÁT, AKKOR NAGY BAJBA KERÜLHET A MAGYAR KORMÁNY

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.03.01.


A szombati szlovákiai választások azt jelzik, hogy egy fontos szövetségest elveszített Orbán Viktor. Fura módon egy baloldali erő bukása és jobbközép párt győzelme jelentheti a magyar kormány pozícióinak gyengülését a visegrádi négyek együttműködésében. Robert Fico pártjának ugyanis rendkívül jó kapcsolatai voltak a Fidesszel, ami nem mondható el egyszerű emberek és független személyiségek (oľano) kapcsán. ráadásul egyik magyar párt sem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Korábban már hosszasan értekeztünk a Fidesz sajátos külpolitikai koncepciójáról, melynek az a lényege, hogy csak ritkán hangoztatnak nacionalista, revizionista jelszavakat, cserébe a szomszédos államok támogatják a magyar kormányt azokon az európai fórumokon, melyeken igyekeznek szankciókkal megfékezni Orbán Viktor törekvéseit a jogállamiság leépítésére. Szlovákia kiváló partner volt ebben, hiszen Robert Ficonak nem igazán hánytorgatta fel a magyar kormányfő, hogy miért nem engedi a kettős állampolgárságot az ottani kisebbségeknek, cserében sokszor együtt üzentek hadat Brüsszelnek.

Nagyon sok a hasonlóság a most vesztes Smer és a Fidesz utóbbi évtizedekben befutott pályája között. A nevében szociáldemokrata, ám valójában inkább populista baloldali szlovák tömörülés 2006 óta vezette a pártok népszerűségi listáját, ami a Fideszre is igaz körülbelül 15 éve. A Smer is egy meghatározó befolyással bíró vezetővel volt sikeres odahaza, hiszen Fico két évvel ezelőtti kényszerű lemondása után (Ján Kuciak oknyomozó újságíró és élettársának meggyilkolása miatt) Peter Pellegrini nem tudta sikeresen menedzselni a válságba jutott pártot. Orbán számára tehát akár megerősítés is lehet a Smer példája, hiszen jó oka van feltételezni azt ezek után, hogy a Fidesz is elbukná a következő választást, ha nem ő vezetné csatába a narancsos sereget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.