2020. március 5., csütörtök

HA MEGÁLLNÁNAK, SZÉTHULLANA A BIRODALOM – SZÉKELY CSABA A NERESZTÉNYEKRŐL ÉS ÍRÓI KULTUSZOKRÓL

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2020.03.05.


Immár második alkalommal adták át a Rózsavölgyi Szalonban a Kortárs Magyar Dráma-díjat, amelyet Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye alapított. A szakmai zsűri fő díját Székely Csaba, Marosvásárhelyen élő író kapta a 10 című darabjáért, amelyet a Radnóti Színház játszik nagy sikerrel. A darab arról is szól, mit lehet a Tízparancsolattal kezdeni egy szeretet nélküli, hitetlen világban. De a szerzővel beszéltünk arról is, milyen az orbánizmus eretnek vallási irányzata és kultúrája.

A Tízparancsolatot néhány szenten kívül, az emberek sosem tartották be, ma pedig még messzebb kerültünk az efféle erényes élettől. Baj ezt? Mit lehet kezdeni betarthatatlan parancsolatokkal?


Nem az a baj, ha valaki nem tudja betartani a Tízparancsolatot, hanem ha szándékosan árt másoknak. Vagy ha képtelen visszafogni magát, hogy ne ártson. Azt gondolom, sokkal fontosabb jó embernek, mint jó hívőnek lenni. Mindegy, hogy valaki vallásos meggyőződésből cselekszi a jót, vagy belső parancs hatására. A második világháború idején albán muszlimok rengeteg zsidót mentettek meg, mert a vallásuk erre tanította őket. Oskar Schindler, a híres zsidómentő viszont ateista volt. A végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy miben hittek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.