2020. március 30., hétfő

HITELKÁRTYÁZIK? MOST ÍGY TEHETI! - MÉG MINDIG AKADHAT BIZONYTALANSÁG A SZABÁLYOZÁSBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.30.


Többen vélik úgy, hogy korábban kihasználatlan hitelkártyás keretük segítségével (legalább részben) olcsóbban vészelhetik át a családi jövedelem csökkenésének időszakát. Valójában azonban – tudta meg az Azénpénzem.hu – ez egyáltalán nincs így.

A kormány, amikor a koronavírus-járványra reagált, első gazdasági intézkedései között eldöntötte, hogy az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. A múlt csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálták. Eleinte volt némi bizonytalankodás, hogy mindez vonatkozik-e a hitelkártyás adósságokra is, de mostanra (információink szerint konkrétan a múlt hét második felére) már szinte teljesen kitisztult a kép.

A 2020. március 18-át követő hitelkártyás vásárlásokra nem érvényes a fizetési moratórium, de – az érvelés szerint azért, mert korábbi szerződésen alapul – a kamatplafon sem.

A Budapest Banknál (BB) megkeresésünkre elmondták: meglévő szerződések esetén a moratórium vonatkozik az ügyfelekre 2020 végéig. Ez idő alatt az eredeti szerződésben lévő kamatot számolja a bank, de azt csak 2021-ben kell kifizetni. Az 5,9 százalék kamatplafon csak az új, 2020.03.18. után kötött szerződésekre érvényes, esetükben 2021.01.01-től áll át standard (értsd: sokkal magasabb) kamatra a finanszírozó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.