2020. március 19., csütörtök

KATONAI DELEGÁLTAK VESZIK ÁT AZ IRÁNYÍTÁST SZÁZNÁL IS TÖBB CÉGNÉL

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2020.03.19.Csütörtökön kezdenek dolgozni a 140, korábban kiválasztott cégben a honvédelem emberei. Beleszólhatnak például a gyártásba, logisztikába, de akár a pénzügyeibe is, igaz, utólag kártalanítják majd a céget.

Nem árulta el érdeklődésünkre el a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy melyik az a 140 létfontosságú cég, amelyről megállapították: a koronavírus okozta válsághelyzetben létfontosságú a működése ezért irányítását csütörtöktől átveheti a tárca. A miniszter arról sem akart megosztani információkat, hogy pontosan milyen módon szólna bele a honvédelem ezeknek a cégeknek az életébe. 


Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt főtitkára lapunknak úgy fogalmazott: ebben a helyzetben szerencsésebb lenne, ha a tárca közölné, melyek az érintett cégek. „Nem vagyunk ellenségei egymásnak” – fogalmazott, így szerinte semmi értelme annak, hogy a kormány titkolózzon a céges körről. Azonban a jelek szerint a tárca ezt az utolsó pillanatig elhallgatja. 

A honvédelmi tárca nevében Szabó István HM államtitkár korábban csak annyit közölt, hogy szolgáltató- és gyártókapacitások, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégek tartoznak ebbe a körbe. Szerdán Benkő Tibor honvédelmi miniszter, koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője azt közölte a Magyar Távirati Irodával (MTI), hogy a cégeknél csütörtök reggel kezdi meg a munkát a honvédelmi irányító csoportok, erről korábban már levélben értesítették az érintetteket. A kiválasztott cégeknél „nyomon követik és koordinálják a munkát” – fogalmazott Benkő arról, hogy miként fognak a cégekben dolgozni a katonai delegáltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése