2020. március 21., szombat

KOCSIS MÁTÉ: AKKOR IS ELFOGADJUK A RENDKÍVÜLI JOGRENDET, HA NINCS MEG A NÉGYÖTÖDÖS TÁMOGATÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2020.03.21.


Ha a parlament nem ad rá felhatalmazást, sürgősséggel tárgyalják meg a koronavírus-törvényt...

...A törvény a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett arról is szól, hogy
- ebben az évben nem kell összehívni a parlamentet,
- az önkormányzati testületeket nem lehetne feloszlatni,
- az időközi választásokat vagy a népszavazásokat nem lehetne megtartani,
- a járványügyi intézkedések akadályozásáért börtön járna, valamint a rémhírterjesztést is szigorúbban büntetnék.
A pártok azért egyeztetni szeretnének
Kocsis Máté üzenete talán nem volt elég egyértelmű vagy átütő, az ellenzéki pártok mindenesetre szombaton hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról. A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt, szombaton az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a "felhatalmazási törvényről". 

koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. 

A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy - miként a távirati iroda fogalmaz - " a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése