2020. március 21., szombat

A VÍRUSRA HIVATKOZVA ELTÖRLIK A DÍSZLETEKET, NYÍLT DIKTATÚRÁT VEZETNEK BE - ORBÁN VIKTOR MAGYARORSZÁG KORLÁTLAN HATALMÚ DIKTÁTORA LESZ - A VÍRUS ELLEN PEDIG NEM TESZNEK MEG MINDENT, MERT AZ ÉRDEKEIKET SZOLGÁLJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.21.


Ha elég cinikusak lennénk, azt mondanánk, hogy a rendkívüli felhatalmazási törvénnyel a világon semmi nem változik, mert Magyarországon eddig sem volt valódi parlament, eddig is minden döntést Orbán hozott meg, eddig is azt csináltak, amit akartak. Most csupán megszüntetik a díszletet, felszámolják a látszatot, az lesz az Orbán-rendszer, ami mindig is volt, csupán leplezetlenül: egy nyílt diktatúra. Ennél azonban rosszabb a helyzet, mert a látszat megtartása miatt kénytelenek voltak üzemeltetni a díszletparlamentet, be kellett tartani bizonyos formákat, voltak bizonyos korlátok, amelyeket megkerültek, de az okozott némi nehézséget. Most azonban levetik az álarcot, Orbán abbahagyhatja a pávatáncot. Teljesül a szíve vágya, nyíltan és minden korlát nélkül lehet az, aki: Magyarország korlátlan diktátora. Várható volt, hogy Orbán kihasználja, hogy az ország egy járvány ostroma alatt áll, és bevezeti a nyílt diktatúrát. Mire a járvány elmegy, Orbán már teljhatalmú diktátor. A járvány elmegy, de ő marad.

Teljesen nyilvánvaló, hogy erre a törvényre semmi szükség, mert a koronavírus elleni védekezéshez nincs szükség ezekre az intézkedésekre. A koronavírus ellen eddig is megtehettek volna bármit, de nem tettek, mert a magyar népre sajnálják költeni az adófizetők pénzét, és meggyőződésünk, hogy a szívük mélyén nem bánják, ha az idős és beteg emberek jelentős része meghal. Ezt természetes cserének tekintik. A magyar egészségügyet már évek óta e logika alapján működtetik. Felesleges idős és beteg emberekre százmilliárdokat költeni, hogy még néhány évvel tovább élhessenek. Teljesen mindegy, ha egy beteg ember, vagy aki elérte az idős kort, mikor hal meg. Kicsit előbb vagy később. Ezért a koronavírus olyan az Orbán-rendszernek, mintha megrendelték volna: ennél jobb nem is történhetne velük.

Orbán és bandája rendkívüli felhatalmazás nélkül is végezhetett volna elegendő tesztet, szűrhette volna a fertőzötteket, gondoskodhatott volna megfelelő védőfelszerelésről legalább az egészségügyben dolgozóknak, de nem tette. Hozhattak volna hatékony intézkedéseket, átszervezéseket, az erők átcsoportosítását, vásárolhattak volna maszkokat, hozhattak volna radikális döntéseket, hogy a vírus terjedését lassítsák vagy megakadályozzák, de nem tették. Semmiféle intézkedés nem azért maradt el, mert Orbán még nem vezette be papíron is a nyílt diktatúrát, és nem hatalmazták fel magukat nyíltan is arra, hogy egy önkényuralmi rendszert vezessenek be. Vajon mit nem tehettek meg eddig e felhatalmazás nélkül? Ezt kellene tőlük megkérdezni, nem mintha számítana, hogy mit válaszolnak, mert úgyis hazudnak.

Feloszlatják a parlamentet, rendeleti kormányzást vezetnek be, arra hivatkozva, hogy “felelős döntéseket kell hozni”. A parlament nem arra való, hogy felelős döntéseket hozzon? Eddig is veszélyhelyezet volt, és eddig is a veszélyhelyzetnek megfelelő döntéseket hozták és hozhatták, amiben ezután sem gátolta volna őket semmi. A menekültekre hivatkozva 2015 óta rendkívüli válsághelyzet van életben, miközben a határon fogdosni kell a menekülteket, hogy legyen kivel riogatni. Már akkor is azzal a gondolattal játszottak, hogy a “válsághelyzetre” hivatkozva felszámolják a jogállamiság látszatát is, eltávolítják a díszletet, amelyek között Orbán 2010 óta egy diktatúrát működtet. Már az elején bejelentette, hogy fülkeforradalom történt, őket nem megválasztották négy évre, hanem egy új rendszer létrehozásával bízták meg, ami nem igaz. Ezért önkényesen eltörölték az Alkotmányt, megdöntötték az alkotmányos rendet, államcsínyt követtek el, de a diktatúrát a demokrácia hamis díszletei között működtetnék. Ez volt az illiberálisnak nevezett förmedvény, a fából vaskarika, ahol csak korrupt és hülye emberek nem látták a fától az erdőt, a demokratikus díszlettől a diktatúrát. Most a díszlet is megszűnik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.