2020. március 15., vasárnap

LEHET, HOGY EZ A VÁLSÁG LESZ AZ, AMI ÁTALAKÍTJA A GLOBÁLIS GAZDASÁGI RENDSZERT

444.HU
Szerző: erdelyip
2020.03.15.


„A globalizációnak - bár egyre jobban látszottak már az ellentmondásai, a vele járó problémák - de összességében inkább pozitív hatásai voltak, viszont könnyen lehet, hogy ez a mostani válság lesz az utolsó csepp, és érdemben át fog alakulni a rendszer”

– erről Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke beszélt a 444-nek, amikor a koronavírus lehetséges gazdasági hatásairól kérdeztük. Szerinte a világban elterjedt hosszú beszállítói pályák (amikor Kínában gyártott alkatrészekből például Magyarországon szerelnek össze a Nyugati piacokra szánt termékeket) most megtörhetnek, és ez tartós változásokhoz is vezethet.

„A termelés, a technikai haladás is lelassulhat ebben a helyzetben”

– mondta Surányi, aki arra is emlékeztetett, hogy az uniós országok közül a magyar gazdaság a leginkább kitett a kínai beszállítóknak, így minket ez a hatás még súlyosabban érint.

Kínában tavaly év végén kezdett terjedni koronavírus, a hatóságok pedig, hogy lassítsák a járványt, január végén az ország több nagyvárosában vesztegzárat rendeltek el. A kínai ipar egy része teljesen leállt (az ennek nyomában csökkenő szennyezésről a NASA közölt pár megdöbbentő műholdképet), ennek pedig az egész világgazdaságra hatása van, mivel rengeteg terméket és még több alkatrészt ott állítanak elő, és szállítanak nyugatra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.