2020. március 23., hétfő

MAJTÉNYI: SZÁJKOSÁR KERÜLHET MINDENKIRE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.23.


„Éppen a kormánypárti publicisták, egy-két héttel ezelőtt egyfajta nyugati kommunikációs ármányt sejtettek a koronavírus terjedésével kapcsolatos sajtóhírekről, és arra utaltak, hogy valójában azt tesztelik, hogy a nemzetközi háttérhatalom hogy tudja álhírekkel befolyásolni a nemzetközi közvéleményt. Komoly gondolkodású ember tudta akkor is és most is, hogy a helyzet olyan, amelyben nagyon súlyos intézkedésekre van szükség” – nyilatkozta Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a Hírklikknek arról, hogy az új, felhatalmazási törvénybe belekerült a rémhír terjesztésének súlyosabb szankcionálása. Azt is elmondta, hogy sehol nem biztosít a világon a kormányoknak akkora mozgásteret még a rendeleti kormányzás sem, hogy aránytalanul korlátozza a szabadságjogokat.

- Hétfő reggel már megjelent a Nézőpont Intézet felmérése, miszerint a magyarok 94 százaléka szerint is fenn kell tartani a veszélyhelyzetet, és a lakosság 72 százaléka elégedett Orbán Viktor munkájával. Mennyire hitelesek ezek a számok?

- A független sajtótermékek rendre hozzáteszik ehhez a közléshez, hogy a Nézőpont a kormány házi közvélemény kutató intézete, és ez teljesen meg is felel a valóságnak. Ezzel együtt nem tartom teljesen kizártnak, hogy a közölt adatok közel járnak a valósághoz. Emlékeztetnék arra, hogy az I. világháború idején a háború-pártiak, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Budapesten és Prágában is, nagyjából százszázalékosan támogatták a háborút, de még a szociáldemokrata vezetők nagy többsége is hirtelen háború-párti lett. Csak néhány igazán nagy alakja a baloldalnak volt annyira bátor, hogy ellenkező véleményt fogalmazzon meg. Aztán gyorsan jött a kijózanodás. Most nem vitatja egyetlen komoly gondolkodású ember sem azt, hogy nagyon súlyos a járványhelyzet, de ez nem jelentheti szabadságunk teljes feladását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.