2020. március 19., csütörtök

MEGJELENT A MAGYAR NARANCS ÚJ SZÁMA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs
2020.03.19.


Zolnay János: Az emberek igazságérzete
A készülő új nemzeti konzultációról

Vajon a tíz éve regnáló Fidesz-kormány népszerűsége azért töretlen, mert alapvetően azt teszi, amire a többségtől megrendelést kapott? A kormányfő ebben bízik, és persze politikai riválisainak tehetetlen gyávaságában.

Rév István: Vuhantól Nagyvenyimig

A hivatalos Új Kína hírügynökség hírportálja, a XinhuaNet február 10-én adta hírül, hogy a kínai hatóságok és az állami tulajdonban lévő China Electronics Technology Group közös fejlesztésének eredményeként letölthetővé vált a „közeli kontaktus kereső” alkalmazás.

Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Két vasvella

„Falu végin a vasvella, / Mégis begyütt a korela! / Nem bántja jaz az urakat, / Csak a szögén parasztokat.” Közreadójának lábjegyzete szerint ez az 1925-ben gyűjtött népdal „a régi egészségügyi védekezés emlékét őrizte meg, amikor hatóságilag lezárták a veszélyeztetett falvak határát”.

A szerk.
A fegyverneki példa

A nagykunsági Fegyvernek lakosai sosem heverték ki azt a balszerencsét, amelyet a település 1920 és 1944 között kénytelen volt elviselni. De nem is balszerencse volt az!
A szerk.
A főnök hangja

Március 17-én, két héttel azután, hogy Magyarországon hivatalosan is azonosítottak egy koronavírusos beteget, s néhány nappal azelőtt, hogy a fertőzöttek száma (minden előrejelzés szerint) drasztikusan emelkedni kezd majd, az országos tiszti főorvos azt válaszolta egy újságírói kérdésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével jó a kapcsolata.

POLITIKA

Joe Biden sikerei a demokrata előválasztásokon
Váratlan visszatérés

Bár az első előválasztásokat követően sokan leírták, most már szinte biztos, hogy Joe Biden lesz Donald Trump idei demokrata kihívója. Márciusban a volt alelnök sorra nyeri a párton belüli versenyeket, és úgy tűnik, behozhatatlan előnyre tett szert Bernie Sandersszel szemben.

A koronavírus és a hivatalos orosz adatok
Nem gyűrűzik be

A hatalmas Oroszországban jószerivel nagyítóval kell keresni a koronavírussal fertőzött betegeket. Mi lehet a pompás statisztika háttere?

Az isztambuli egyezmény ratifikációjáról
Átlátszó kifogások

Magyarország hat éve aláírta, de azóta sem ratifikálta azt az egyezményt, amely a nők elleni erőszakot előzné meg és számolná fel. Milyen indokkal utasítja el ezt a kormány? És ha az Országgyűlés ratifikálná, mi változna itthon?

Interjú
„A pánik rossz tanácsadó”
Király Júlia pénzügyi szakértő

A magyar gazdaságot látszólag jó állapotban éri a koronavírus-járvány miatt várható világméretű gazdasági megtorpanás. Ám az alig rejtett belső kockázatok valódi veszélyt jelentenek.

Interjú
„Fennáll a visszaélés veszélye”
Majtényi László a járványügyi veszélyhelyzet bevezetéséről

A kormánynak a normál jogrend keretei között is lettek volna eszközei a koronavírus-járvány kezelésére, a különleges jogrendben elsősorban a nyilvánosságot van okunk félteni, az információk visszatartása a védekezést is hátráltathatja – érvel az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

KULTÚRA

Lemez
Kiscsillag: Tompa kések

Lovasi András hobbiprojektnek indult zenekara elég nagy ívet járt be az elmúlt 15 évben. Eleinte nagyrészt vicces, tét nélküli, ikergitározásra épülő dalokat írtak, ez a koncepció a 2011-es Néniket a bácsiknak albumon csúcsosodott ki.

Lemez
Ohnody: Egy igaz szerelem

Hegyi Dóri jellegzetes hangját jó ideje ismerjük, beltagja Álmos Gergely Mïus nevű formációjának, de énekelt a Belauban is. Először Álmos biztatta, hogy írjon saját dalokat, zenéket, majd Ohnody néven sorra jöttek megjelenései, most pedig az első albuma.

Lemez
Folksteps: Ugrós EP

A tradicionális népzene sosem állt igazán közel hozzám. Noha egy pillanatig sem vonom kétségbe például a Csík zenekar vagy a Muzsikás tagjainak tehetségét, szükségem van valami pluszra ahhoz, hogy egy népi motívumokra épülő dal megfogjon.

Interjú
„Sznob, de menő”
Minda Endre énekes

A Black Bartóknál jobb dolog aligha történt mostanában a magyar undergrounddal. Zakatoló, elektronikus blues-punk, energikus koncertek és kizárólag bakeliten megjelent nagylemez. Ezek mellett az Iggy Pop előzenekaraként adott koncertjükről és a pesti klubélet átalakulásáról is beszélgettünk az együttes énekesével.

Lemez
Életben maradt
King Krule: Man Alive!

A most 25 éves, vörös hajú Archy Ivan Marshallnak nem volt könnyű gyerekkora: korán elváltak a szülei, ezért folyamatosan ingáznia kellett rendkívül szigorú apja és mindent megengedő édesanyja között a brit fővárosban.

Lemez
Német és zsidó
Louis Lewandowski: Eighteen Liturgical Psalms

Bennjárunk a német zenei romantika sűrűjében, elsőre okvetlenül ilyen érzésünk támadhat, amint a DG új kiadványáról megszólal a magyar közönség számára alkalmasint teljességgel ismeretlen 19. századi zeneszerző, Louis Lewandowski muzsikája.

Könyv
Geert Mak: Jan Six tíz élete

Amszterdam dekadens Buddenbrookjai és műgyűjtő Guggenheimjei a Sixek, akik hajdan dolgoztattak Rembrandttal, a magukénak tudhatták Vermeer Tejet öntő lány című festményét – és akik máig ott élnek a gyűjteményüknek otthont adó házban, az Amstel partján.

Könyv
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének 2018-as Rossz versek című filmje DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelent meg. Tizennégy szerző meséli tovább a szereplők életét, hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódva az eredeti cselekményhez.

Könyv
Wayne G. Hammond, Christina Scull: J. R. R. Tolkien – A hobbit művészete

Gyermekei által tehetségesnek mondott, amatőr képzőművész könyvillusztrátori állást keres. Hobbik, egyéb skillek: angol nyelv és irodalom (professzori szint), fantasyvilágok (a témában több könyvterve is ismert).

Színház
Knut Hamsun: Éhség

Gyakran merül fel bennem a kérdés még teljesen profi, jól megcsinált, egyébként élvezetes előadás esetén is, hogy egy rendező – főleg, ha nem kortárs szöveghez nyúl – vajon miért éppen a kiválasztott drámát rendezi meg.

Színház
Mit tennél, ha ma meghalnék?

A Nézőművészeti Kft. előadását Gergye Krisztián koreográfus rendezte, s mint hagyományosan a társulat történetében, ezúttal is Gyulay Eszter dramaturg járta körül a színpadon a lelki jelenséget, illetve viselkedészavart a Másik Oldal című, a társadalmi toleranciát erősíteni hivatott sorozat részeként.

Színház
A régi ruha
Ryszard Kapuściński: A császár

Színház
Félmeztelen valóság
Pucér fiúk olvasnak

Úgy tűnik, a nemek közötti egyenlőség harca szintet lépett, és immár – talán tudat alatti bosszúvágytól hajtva – igény támadt a férfiak tárgyiasítására is. Ám a nőknek mintha nem nagyon menne ez: még egy jóleső fantáziálgatáshoz is intellektuális ürügyre van szükségük.

Kiállítás
A dolog, amely elfelejtett testet ölteni

E kiállítás egyszerre foglalja össze Koronczi Endre évek óta folyó Ploubuter Park projektjét, illetve tágítja tovább új elemek bevonásával. Kezdetben azokat a „széllel bélelt” nejlonzacskókat vizsgálta, melyek leszakadva a gazdatestről (az emberről) a saját útjukat járják.

Kiállítás
Lépésben
Csillag a házon, csillag a kabáton

Három kislány áll egy budapesti ház gangján egymást átölelve, és vidáman néznek a fotós felé.

Interjú
„Eltűnnek a lelkeim”
Koronczi Endre képzőművész

Lengedező zacskók, suhanó fóliák, komoly megfigyelések és állítások alakítják a Ploubuter Parkot. A művész alkotta saját világ első pillantásra csak fóliák és zacskók összevisszaságának tűnhet, ám közelebb lépve költői lélekjelenségekkel szembesülünk.

tévésmaci
A televízió aranykora, kacsával

Amikor Sztupa és Troché értékelte a fejleményeket, az ideiglenes visszavonulást választották, átadván helyüket az ilyenkor jogosan feltörő szolgáltatói hevületnek. Íme.

Rádió
Veszélyes melegek
Vidékjáró műsor a Karc FM-en

Mi lesz a pécsi homoszexuálisfelvonulással? – ezzel az égető kérdéssel kezdődött a Karc FM vidéki magazinja, a végtelenül fantáziadús nevű Vidéki Karcok.

Tévésorozat
Ördöge van
A kívülálló

Hibrid rezsimnek is beillő sorozatunkban Stephen King felel a nem evilági tartalmakért (és az alapul szolgáló regényért), Richard Price-ra pedig a nagyon is evilági viszonylatok lettek kiszignálva: utóbbiakat hívjuk embereknek.

Tévésorozat
A hűvös távolban
Devs

Alex Garland eleinte forgatókönyvíróként (28 nappal később, Napfény, Ne engedj el!), majd rendezőként is (Ex Machina, Expedíció) az izgalmas, diszkréten filozofikus, középfajú sci-fi egyik iparosa.

Schein Gábor
Ó, rinocérosz
Részletek a járványról

Könyv
Közel s távol
Székely György: A muzsika valódi hangja a fesztiválok fővárosában – Salzburg

A gyönyörű kiállítású, rengeteg fotóval illusztrált kötet a Salzburgi Ünnepi Játékok történetéről, és azon belül hangsúlyosan a legutóbbi bő negyedszázadáról szól.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Levespárbaj

étel, hordó
Christine Café

A közösségi kultúra esélyei
Galériámat egy nappaliért

Mit tanulhatunk a holland építészektől? Mihez kezdjenek magukkal a művészek, akik képtelenek megélni a munkájukból? Az önfenntartó gazdaságokban a kulturális munkások is megtalálhatják a saját feladatukat, és ha minden igaz, hamarosan segítséget is kapnak hozzá.

Enyhít-e valaha a cölibátuson a Vatikán?
Eltitkolt életek

Talán soha nem került olyan közel a katolikus egyház ahhoz, hogy enyhítsen a papi nőtlenség szabályain, mint tavaly ősszel. Ám az előző pápa, XVI. Benedek nyomására végül ismét a konzervatív álláspont érvényesült a Vatikánban.

Új bérlakás-politikák Budapest ellenzéki vezetésű kerületeiben
Szükségmegoldások

Néhány hónappal az önkormányzati választások után kezdik tisztábban látni az ellenzéki vezetésű kerületek, hogy milyen bérlakásállományt örököltek. Felújítás, árverés vagy eladás? Öt budapesti kerület készülő bérlakás-politikáját néztük meg.

BLOG

Film
Veled minden hely ragyogó

Érzékeny művészlélek, nyughatatlan, a meg nem értettségét agresszióval palástoló lázadó – a tinifilmek még mindig John Hughes 80-as évekbeli műveinek sztereotípiáiból élnek, pedig azok már akkor is erősen újrafelhasználtnak minősültek.

Tévésorozat
Ez így nem OK

A tinédzserkorban az a legrosszabb, hogy semmit nem tehetünk ellene – legalábbis ezt tanulhattuk meg az elmúlt pár évtized film- és sorozatterméséből. Akad még néhány hasonló aranyköpés, melyet érdemes felidézni, hiszen az Ez így nem OK pontosan ilyen axiómákból építkezik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése