2020. március 15., vasárnap

MI LESZ AZ ÉTTERMEKKEL, SZABAD-E RENDELNI, MIT MOND A NÉBIH? KÖRKÉP ÉS KONKRÉT INTÉZKEDÉSEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2020.03.15.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján egyelőre nincs nyoma a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos útmutatásnak, de kérdésünkre elárulták, hogy erősen dolgoznak az élelmiszerforgalmazóknak, vendéglőknek szánt tájékoztatókon. Időközben néhány budapesti étterem – saját szakállára – átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki a vendégek védelmére. Az egyik fővárosi ételfutárcég pedig „érintés nélküli kiszállítást” vezetett be.

Az éttermek „békeidőben” is szigorú higiéniai előírásokkal működnek, a koronavírus-járvány azonban a vendéglátó-helyeket is új kihívások elé állítja. Olaszországban, Franciaországban és néhány más országban már be is záratták őket, Ausztriában pedig csak délután 15 óráig lehetnek nyitva. Itthon még nincs korlátozás, de a forgalom szemmel láthatóan drasztikusan csökkent.

A külföldi vendégekre a legnagyobb mértékben támaszkodó fine dining éttermek közül van, amelyik önként bezárt (például a Laurel, ahol a személyzet receptötletek kidolgozásával, fotózással, olvasással tölti a következő napokat). A két Michelin csillagos Onyx a fokozott fertőtlenítés mellett többek között a vendégek nagyobb térközzel való szétválasztásával védekezik.

Eddigi tapasztalataink alapján a Hokedli nevű terézvárosi leves- és főzelékbár volt a legalaposabb. „Tekintve, hogy a NÉBIH semmilyen információval nem látta el a vendéglátó egységeket, hogy hogyan járjanak el a koronavírus kapcsán, felkértük Soós Zsuzsannát (aki népegészségügyi ellenőr, élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök), hogy írjon nekünk pandémiás tervet. A pandémiás terv alapján alkalmazottaink külön oktatást kaptak” – írták Facebook-oldalukon.

A NÉBIH honlapján és Facebook-oldalán a cikk írásakor valóban nem volt tájékoztatás a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A Válasz Online kérdésére a hivatal a következő tájékoztatást adta: „A Nébih a jelen járványhelyzetben is szorosan együttműködik az érintett társhatóságokkal. Ennek részeként tájékoztató anyagok készülnek az élelmiszer-forgalmazók és vendéglátó-ipari egységek számára. Ezen tájékoztatók a járvánnyal kapcsolatos hivatalos gyűjtőoldalakon lesznek elérhetőek.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.