2020. március 23., hétfő

NEM HATÓSÁGI ÁRAKAT KELL BEVEZETNI, HANEM AZONNAL, KÖZVETLENÜL PÉNZT KELL KÜLDENI AZ EMBEREKNEK

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2020.03.23.


A magyar kormány által bejelentett gazdasági csomagot nem csak én találtam elégtelennek, hanem az internet népe és az ellenzéki pártok is. Népszerű követelés, hogy mivel nagyon gyorsan emelkednek az élelmiszerek és más szükségleti cikkek árai, a kormány vezessen be hatósági árakat. Ezt követeli az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP is. Ezeknek a javaslatoknak a lényege, hogy a kormány megmondaná, hogy ki mennyiért adhatja a kenyeret meg a csirkemell kilóját, így aztán mindenki meg tudja majd őket engedni magának. A gond csak az, hogy ezek a javaslatok ugyanúgy a szegényeket károsítják, mint például a lakbérplafon, amiről korábban írtam. (Sőt ehhez képest a lakbérplafonnak még akár több értelme is lehet, hiszen az részben hozzásegíti a különböző keresetű emberek együttélését a városnak ugyanazon részein, aminek számos előnye is van.)

A hatósági árak bevezetése nemcsak azokat a szegényeket károsítaná meg, akiknek a legnagyobb segítségre van most szükségük, hanem áruhiányhoz és feketepiacok kialakulásához is vezet. Ha valamit muszáj korlátozni, akkor nem az árakat, hanem az egy ember által vásárolható mennyiséget érdemes. Emellett azt kell megakadályozni, hogy alulinformált emberekre obszcén magas, a piacinál többször magasabb áron sózzanak rá felesleges dolgokat.

Ha most azt gondolod, hogy szegényellenes vagyok, és ezért nem olvasnád tovább a cikket, akkor itt leszögezem: a hatósági áraknál sokkal radikálisabb intézkedést javaslok a bajban lévők megsegítésére. Mégpedig azt, hogy a magyar állam azonnal küldjön közvetlenül pénzt minden rászoruló magyarnak. Legalább 100 ezer forintra kell kiegészíteni minden magyar keresetét a következő hónapokban, de akár még ennél nagyobb közvetlen támogatásra is szükség lehet. Ha azt hiszed, hogy megőrültem: az amerikai kongresszus nemsokára úgy dönthet, hogy minden felnőtt 400 ezer forintot, minden gyermek pedig 170 ezer forintot kap egy meglehetősen magas kereseti szintig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.