2020. március 5., csütörtök

NEM ORBÁN VIKTOR FOGJA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT MEGÁLLÍTANI

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.03.05.


„3+1 feladata van a kormánynak a koronavírus elleni küzdelemben: a megfelelő tájékoztatás, a vírus terjedésének a megakadályozása, valamint az egészségügy megfelelő felkészítése; a +1 a pénz előteremtése minderre” ¬– állítja Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter. Furcsának tartja, hogy nálunk rendészeti kérdésként tálalják az ügyet, az pedig, hogy Orbán Viktor jelentette be az első bizonyított megbetegedéseket csak arra jó, hogy azt sugallja: ő, a nemzet atyjaként megvéd minket. Habár a lakosság tájékoztatása későn indult; összességében vannak felkészült szakembereink, akik tudják, hogy mit kell tenniük; az egészségügy felkészítése és a szükséges forrásokkal való ellátása nehezebb kérdés –mondja. „Ám egy biztos, nem politikai szempontok mentén – például ellenségkeresésre – kellene kihasználni a járványt” – szögezte le, hozzátéve: „feltételezem, hogy a napi politikai szemponton azért a kormányzat felül tud majd helyezkedni”

- Némi kulisszatitokként: az eredeti beszélgetésünket követően jelentették be az első magyarországi megerősített koronavírus-fertőzéseket. A bejelentés körülményei csak ráerősítettek arra, amit korábban mondott, nevezetesen, hogy miközben másutt egészségügyi kérdésként kezelik a járványt, addig Magyarországon rendészeti kérdésként. Például nem a szakminiszter kommunikál az Operatív Törzs nevében, hanem egy vezérezredes, Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A bejelentést a megbetegedésekről Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán tette meg, csak annak nyilvánosságra hozatala után tartott rendkívüli sajtótájékoztatót az Operatív Törzs. Ez mit üzen Ön szerint?

- Finoman szólva is ez eléggé furcsa. A világon mindenütt, de az Európai Unióban egyértelműen elsősorban a szakma, élén az egészségügyért felelős miniszterrel és a tiszti főorvossal adnak lakossági tájékoztatókat. Az utóbbi néha kiáll, illetve megnyilvánul, de például Kásler Miklóstól ilyet ezidáig legalábbis nem láttam. Az operatív törzs szóvivője, aki kommunikálja a testület mondandóját egy magas rangú rendőr, igaz, legalább néha megjelenik mellette egy igazi szakember, Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa vagy a tisztifőorvos. De zömében egyenruhások kommunikálnak. Ezzel azt sugallják, hogy az ügy rendészeti kérdés nem pedig szakmai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.