2020. március 5., csütörtök

ÚJABB FELMÉRÉS BIZONYÍTJA, HOGY SZÜKSÉG LENNE MAGYARORSZÁGON BÉRLAKÁSPROGRAMRA

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.03.05.


Ahogy arról a Mércén már sokszor írtunk, Magyarországon komoly lakhatási válság állt be: az albérletárak egyre drágulnak, miközben Budapesten a háztartások nagy százaléka erőn felül költ lakhatásra, tavaly év végén pedig az is kiderült a nemzetközi összehasonlításokból, hogy rendkívüli mértékben fokozódott itthon a lakásszegénység.

A lakhatási problémák jelenlétére – és azok kezeletlenségére – erősít most rá a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület kutatása is, amely során 1227 embert kérdeztek meg a bérlakások hazai helyzetéről, és arról, hogy milyen bérlakást szeretnének.

„Az elmúlt években a jövedelmeket meghaladóan nőttek az ingatlanárak és a bérleti díjak. Jelenleg sem a drága piaci, sem a többségében rossz minőségű szociális bérlakásokból nincs elegendő, a kettő között pedig nincsen kínálat. Felvetődik, hogy Magyarországon is kerüljön bevezetésre egy bérlakásépítési, bérlakásüzemeltetési rendszer, amely választ ad ezekre a kihívásokra” – írják közleményükben.

A szervezet szerint jó lenne az osztrák mintát követni, ahol közhasznú építőtársaságok (GBV) építenek a piacinál olcsóbb, jó minőségű bérlakásokat a középréteg számára. Az építőtársaságok viszont csak akkor kapják meg a projekthez az állami kedvezményeket, ha bizonyítják, hogy valóban van kereslet a tervezett bérlakásokra. Ezzel a felméréssel a TLE most azt szerette volna megmutatni, hogy minderre itthon is lenne igény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.