2020. március 7., szombat

ORBÁN PARANCSA TELJESÜLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.03.07.


Ne írd alá János ismét megtette, amit megkövetelt Orbán Viktor és minden gond nélkül szignózta azt a törvényt, ami alapján június 15-ig felfüggeszti a kormány azoknak a bírósági ítéleteknek a végrehajtását, amelyek kártérítés kifizetésére kötelezik a magyar államot a nemzetközi egyezményekkel ellentétes börtönviszonyok miatt. Az, hogy ez a törvény is gond nélkül életbe léphet, nem meglepő, hiszen a társadalmat Orbánék ismét sikeresen a fogvatartottak ellen tudták hergelni és az ügyet lényegében a gyöngyöspatai ítélettel összemosva, sikeresen eladták a szavazóknak. Még olyanok is örültek Orbán húzásának, akik – merem állítani, hogy – egyébként nem Fidesz szavazók. A cigányságba, valamit az elítéltekbe úgy tűnik, még mindig jó érzés páros lábbal belerúgni.

Hogy amit egyébként a Fidesz művel, a demokrácia alapjaival teljesen ellentétes, az nem érdekes. Ez eddig sem zavarta őket. A kétharmados felhatalmazással konkrétan azt tesznek, amit csak akarnak. Lerabolják az országot, oligarcha-rendszert építenek ki, amellett, hogy az ország jövőjét teszik tönkre egy jó időre. Ugyan a felháborodás összességében egyre nagyobb Orbán túlhatalmával szemben, a „börtönbiznisz” és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártalanítás kifizetésének megakadályozása vélhetően társadalmilag elfogadott. Nem látunk hatalmas tüntetéseket – noha volt egy-két kisebb megmozdulás -, ahol az emberek elmondják véleményüket azzal kapcsolatban, hogy másokat hátrányosan érintő döntéseket hoz a kormány

A legnagyobb baj az egészben mégis az, hogy az emberek úgy bólogatnak valamihez, hogy fel sem fogják annak lényegét. Ez már régen nem az elítéltekről vagy a romákról szól, ez arról szól, hogy valamilyen kommunikációs csellel be lehet-e adni az embereknek azt, hogy a saját érdekükben fosztják meg őket jogaiktól. És amint a példa mutatja, ez bizony lehetséges. Azzal ugyanis, hogy Áder gond nélkül aláírta a törvényt – még csak normakontrollt sem kért – a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy jogerős bírósági ítéletet függesszen fel. Ezek után tehát egy bírósági ítéletnek csak akkor van lényegi hatása, ha azt a kormány nem támadja meg, majd írja felül egy törvénymódosítással.

Polt Péter miatt egyébként eddig sem jutottak el olyan ügyek még csak a bíróságokig sem, amelyek gondot okozhattak volna a Fidesznek, de ezután arra is lehetősége lesz Orbánéknak, hogy ha esetleg valaki hibázna, később javítsák azt. Pedig már az Alkotmánybíróság is az ő kezükben van, de ez mégsem volt elég. Többet akartak, a lengyel mintát alapul véve mindent birtokolni akarnak. Nem elég az ÁSZ, az Alkotmánybíróság, a főügyészi hivatal és a Kúria fideszesítése, minden intézményt a magukénak akarnak tudni. A kérdés már csak az, hogy ezek után van-e még határ? És ha van, hol húzzák meg a határvonalat?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.