2020. március 22., vasárnap

ORBÁN TELJHATALMAT AKAR, NEM CSELEKEDNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.22.


Most már sokan leírták: nem sokáig közölhetünk olyan mondatokat, mint, ami a címben szerepel, mert az új, felhatalmazásinak nevezett – én inkább teljhatalmazásinak nevezném – törvény fontosnak tartotta beiktatni a rémhírek terjesztőinek fenyegetettségét. Nem vagyok jogász, azt azonban tudom, hogy ilyen szabályozás már eddig is létezett a magyar jogrendben, de nem szankcionálta oly súlyosan, ahogy most Varga Judit és Semjén Zsolt – az előterjesztők – tennék, azaz öt év börtönbüntetéssel.

Természetesen nem vitatom, vészhelyzet idején – és most kétségkívül az van –, hogy a rémhírek különösen nagy károkat, katasztrófákat is okozhatnak, megkontrázhatnak egy-egy kormányzati döntést, de abban már korántsem vagyok biztos, hogy ezt a büntetési tétel emelésével kell elérni.

Ráadásul, ha jól értem a benyújtott szöveget, a kormány ezt a vészhelyzet utáni időkre is fenn akarja tartani, ki tudja miért. A rémhír nem egzakt fogalom, egy demokráciában biztosan nehéz lenne olyan bírót találni, aki hajlandó volna bárkit ilyesmiért börtönbe küldeni. A mai joggyakorlat – ismétlem: a tervezett változáshoz képest demokrácia van; lám minden milyen relatív –a szakemberek szerint is, csak akkor mondana ki ilyen verdiktet, ha a (rém)hír terjesztése tényleges katasztrófához vezet. Ez a szöveg, illetve az Orbán-féle hatalomgyakorlás egyértelműen azokat fenyegeti, akik következetesen próbálnak ellenőrzői lenni a kormányzati munkának, döntéseknek, vagyis elsősorban az újságok, internetes portálok munkatársai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.