2020. március 21., szombat

RÁADÁS: VÉSZHARANG - HARDI MIHÁLY JEGYZETE + A MŰSOR MÁSODIK FELÉBEN DR. FALUS FERENC BESZÉL A KORONAVÍRUSSAL KACSOLATOS TUDNIVALÓKRÓL, S VÁLASZOL A HALLGATÓK EZZEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRE

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerzők: DÉSI JÁNOS, SZÉNÁSI SÁNDOR, NEUMAN GÁBOR, LAMPÉ ÁGNES, HARDI MIHÁLY
2020.03.21. 


A rendkívüli jogrend, az országos veszélyhelyzet határozatlan idejű meghosszabbítása olyan biankó csekk lenne a kormány kezében, amiről mindig is álmodozott.

Itt az ideje megkongatni a vészharangot!

De nemcsak azért, amiért gondolják, az egyre terjedő koronavírus járvány miatt.

Persze amiatt is aggódnunk kell, hiszen még csak most jön a legjava, ahogy azt az úgynevezett operatív törzs tájékoztatóján, meg a péntek reggeli miniszterelnöki igehirdetésen mondják a Kossuth Rádióban. Igen, tudjuk, már most a csoportos megbetegedések kellős közepén vagyunk és most már a legfelsőbb helyről is beismerték, hogy nem tudjuk elkerülni a legrosszabbat vagyis a tömeges megbetegedéseket. Már vannak idős emberek, akiket elvesztettünk, fogalmunk sincs róla, hogy vajon hányan kószálnak lázasan vagy amúgy tünetmentesen, de közben szórják a vírust szanaszét. A főváros utcáin még mindig nagyon sok az idős ember, a legveszélyeztetebbek, akik fatalizmuból, virtusból vagy egyszerűen csak azért, mert senki nincs, akik rájuk nyissa az ajtót és megkérdezze, hogy ugyan már mire lenne szüksége a gyógyszertárból, a sarki közértből. A magányosak, akik ezzel a bajjal is egyedül kell, hogy szembenézzenek.
De van itt nagyobb baj is, amivel nem magányosan, hanem közösen kell szembenéznünk. A járványveszély ürügyén olyan felhatalmazást kér a hatalom, a kormány, aminek alapján jószerével bármit megtehet. A rendkívüli jogrend, az országos veszélyhelyzet határozatlan idejű meghosszabbítása olyan biankó csekk lenne a kormány kezében, amiről mindig is álmodozott: felhatalmazás arra, hogy kiszabadulva mindenfajta ellenőrzés terhe alól, most már tényleg bármit, de tényleg bármit megtehet. Bármeddig, ameddig jólesik.

Mert miről is szól ez a törvényjavaslat, amit a jövő héten a parlament elé benyújtanak:

- Nem kell összehívni a parlamentet, rendeleti úton lehet kormányozni, az ellenzéknek, de a még megmaradt ellensúlyoknak is annyi. A mostanában divatba jött szóval: nekik kampó!

- Ki lehet vezényelni a katonákat minden fontosnak mondott vagy ítélt intézmény élére, ők aztán nem dumálnak vissza, hanem összecsapják a bokájukat és legfeljebb annyit mondhatnak: parancs, értettem! Vajon mit fognak csinálni a katonák egy kereskedelmi üzletláncnál, egy atomerőműben, egy szerszámgépgyárban vagy éppen a légiforgalmi irányításnál, ahol a szakemberek eddig is pontosan tudták és eddig is tették a dolgukat. Ettől jobb lesz? Aligha, viszont azonnal be lehet nézni a főkönyvekbe, ugye ne is folytassam a gondolatot, kitalálták...

- Nem kell és nem is lehet időközi választásokat, népszavazásokat tartani, ami pl. az önkormányzati választásokon elszenvedett fiaskók után szintén főnyeremény a hatalomnak. Van idő felkészülniük és kitalálni az újabb migránsozós, sorosozós és ne is folytassam miféle hecckampányt...
-  Azonnal fel lehet lépni az állítólagos rémhírterjesztők ellen, elég csak „fake news”-t kiáltani, fel lehet számolni a más hangon szóló médiát (pontosabban annak maradékát), el lehet hallgattatni minden, a hatalomnak nem tetsző hangot. Miért? Mert kérdez. Mert firtatja a felelősöket. Mert nap mint nap szembesít a csúsztatásokkal, a hazugságokkal. Mert nem fogadja el kézből az olyan blöfföket, hogy „nyugodjanak meg, van elég felszerelés, orvos, szakszemélyzet, kórházi ágy, lélegeztető gép és maszk is, majd időben kiosztjuk!”
Miért higgyük ezt el, ha nap mint nap az ellenkezőjét tapasztaljuk? Ráadásul abban a helyzetben, amikor a meglévő törvények alapján, rendkívüli állapot vagy veszélyhelyzet kihirdetése nélkül is minden eszköze megvan a kormánynak arra, hogy kezelje a helyzetet. Ha a felelős vezetők valóban felelősök.
És végre egyszer valaki valóban megtalálja a járványos hataloméhség vírusának ellenszerét.
ITT HALLGATHATÓ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.