2020. április 24., péntek

A LÁTHATATLAN MINISZETER

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2020.04.24. 


- Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter pozíciója látványosan gyengült a koronavírus alatt.

- A miniszter nehéz helyzetből indult, mert Orbán Viktor vele sem akart nekivágni az egészségügy sokak által várt nagyszabású átalakításának.
- Kásler nem tudta átvinni a reformterveit, miközben Palkovics László innovációs tárcája fontos területeket szipkázott el az Emmitől.
- Az egészségügyért felelős minisztert azért is tolták háttérbe, hogy megkérdőjelezhetetlenül Orbán legyen a védekezés középpontjában.
- A koronavírus elleni küzdelmet azért is rendőrök irányítják, mert „Orbán azoknak hisz, akiknek pisztolytáska lóg az oldalán”.

Egy világjárvány kezelése az államigazgatás minden szintjén embert próbáló feladat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és annak vezetője azonban különösen nehéz helyzetbe került az elmúlt hetekben. Kásler Miklóst a NER-en belül szokatlanul kemény ütések érték, miután a járvány közepén menesztett két kórházigazgatót, a pedagógus-szakszervezetek pedig az írásbeli érettségi tervezett megtartása miatt a köznevelésért felelős államtitkár lemondását követelik.

Amikor a miniszter több hét kihagyás után hétfőn öt percre bement a parlamentbe, az egyik ellenzéki képviselő azt mondta neki, hogy látva az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményét, a kormánypárti padsorokban is lennének olyanok, akik örülnének, ha lemondana. Persze ellenzékiek tét nélkül dobálózhatnak ilyesmivel, azonban úgy tudjuk, Kásler körül valóban fogy a levegő, és – ahogy egy egészségügyi vezető fogalmazott lapunknak –

"az látszik, hogy a miniszter nem látszik".

Az egészségügyért is felelős miniszter körüli hangulatot érzékelteti, hogy néhány nappal ezelőtt a SOTE rektora arccal és névvel kijelentette, hogy a minisztérium nem mondott igazat a Cserháti Péter menesztéséről szóló közlemény indoklásában.

Hogy mi lesz Káslerrel, az csak Orbánon múlik. Volt olyan kormánypárti beszélgetőpartnerünk, aki szerint az Emmi vezetőjével a miniszterelnök sincs megelégedve, azonban „kisebb botrány a helyén tartani, mint a járvány közepén elengedni”. Mások szerint Orbán nem véletlenül nem szokott menet közben leváltani fontos embereket, ezzel ugyanis azt ismerné be, hogy rosszul választott; Kásler ráadásul pontosan azt csinálja most is, amiért Orbán beemelte a kormányába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.