2020. április 16., csütörtök

A LEGFRISSEBB NARANCS - TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS
2020.04.16.


Interjú
„Ez egy lék a hajón”
Török Gábor a járványhelyzet kezeléséről és politikai következményeiről

Orbán viszonylag lassan ismerte fel a kibontakozó koronavírus-járvány léptékét, utána viszont gyorsan alkalmazkodott – véli Török Gábor politikai elemző. Ezzel együtt a válság felforgatta 2022-es számításait, az első sokk elmúltával nagyon nehéz időszak vár a miniszterelnökre.

VÉLEMÉNY

Reich Orsolya
Meghívó nélkül
Létezik-e fájdalommentes karantén-ellenőrzés?

A járvány elleni intézkedések nagyjából negyedik hetét elérve, úgy tűnik, hogy a legtöbb európai nemzet a következő trilemmát látja maga előtt.
Izsó Zita
Az üvegJárványnapló

Az ablak előtt ülök. Az üveget nézem, nem a házakat vagy az embereket mögötte. Egy hónapja nem mentem ki a lakásból.

Spiró György
Fölösleges handabanda
Járványnapló

Az első világháború nem 1918-ig tartott, hanem 1920-ig.
László Géza
Önmaga bűvöletében
Hogyan menedzseli Orbán a gazdasági válságot?

Sokat beszélünk arról, milyen jogokat kapott (adott magának) a miniszterelnök, de keveset arról, hogy mit várhatunk el tőle. Mi a dolga a válságmenedzsernek?

Sajó László: 
Öt és feles
Húsvét 2020

Legyen vége már! (Babits: Húsvét előtt)

A szerk.
A beteglátogató

Orbán Viktor a járvány elleni védekezés európai főalakja. Legalábbis ami a felhatalmazását illeti; tényleg senki nincs a kontinensen, aki az övéhez hasonló, korlátlan időre szóló jogosítvánnyal rendelkezne. És nem csak Európában, szerte a világon sincsen ilyen, leszámítva néhány gézengúz banánköztársaságot, egzotikus törzset vagy pár közép-ázsiai diktatúrát, ahol viszont magát a koronavírust is betiltották, így harcolni sem kell ellene.
A szerk.
Csak a gonoszság, a színtiszta gonoszság

Bár az ország figyelmét ezekben a napokban a járvány elleni védekezés köti le, Orbán Viktor kormánya a maga által kreált, s a fideszes elme ideológiai és szexuális frusztrációit tükröző frontvonalakat sem hagyja kihűlni.

A szerk.
Lefokozom őket!

Egy múlt heti törvényjavaslat a kulturális dolgozók (például a könyvtárosok, levéltárosok, múzeumi alkalmazottak – nagyjából 20 ezer ember) közalkalmazotti státusát munkaviszonnyá alakítaná november 1-jétől.

POLITIKA

Tombol-e az antiszemitizmus Belgiumban?
Az aalsti maskarák

Február utolsó hetében farsangot ünnepeltek a Brüsszel melletti Aalst lakói. Erről még nem írnánk cikket – de a flamand kisváros helyi értékű karneváljáról az terjedt el a világban, hogy valójában az európai antiszemitizmus tobzódása volt.

A magyar járványügy leépítése
A nóta vége

Strukturális átalakítások, szakemberek elvándorlása, rutinfeladatok teljesítése nap mint nap és függés a politikától – az elmúlt években ezek jellemezték a magyar járványügyet. Ami miatt eddig főként a szakma bosszankodott, az most már a lakosságot is sújtja.

Interjú
„Legalább két hétre lezárni szinte mindent”
Dr. Gilly Gyula orvos, egészségpolitikai szakértő

Nem elegendők a mostani korlátozások, sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. Kijárási tilalom, tömeges tesztelés és alapjövedelem a három feltétele annak, hogy Magyarország elkerülje az emberi és társadalmi katasztrófát.

Betegek és orvosok, jogok és lehetőségek
Könyörtelenül

A járványhelyzetben a betegjogok a szükséges és arányos mértékben korlátozhatók. De ki tudja, hogy mi a szükséges, és mennyi az arányos? És ki dönti el? És mikor?

Az élelmiszeripar helyzete
Lesz még szőlő, lágy kenyér

Üres polcok a boltban, hiánytermékek, többhetes várakozás a házhoz szállításra. Ezért és a lezárt határok miatt is fontos kérdés, hogy mire képes önmagában a magyar élelmiszeripar.

KULTÚRA

Lemez
Laura Marling: Song for Our Daughter

Lemez
Mihály Borbély Quartet: Grenadilla

DVD
Händel: Rodelinda

mi a kotta?
Orosz rulett

Lemez
Ez már a felnőttkor
Felső Tízezer: A bonyolult világ

„Ha a Normális élet volt a coming-of-age, a 2018-as Majd lesz valahogy pedig az ezt követő kaotikus időszak, akkor a most megjelenő harmadik album a felnőtt lemez.” Így jellemzi Sallai László, hogy merre fejlődött zenekarának irányvonala a megalakulás óta.

Interjú
„Kicsit elébe mentem a búcsúzásnak”
Kiss Llászló zenész

Első szólólemezére készül az URH és az Európa Kiadó volt basszusgitárosa, aki az elmúlt évtizedekben Sydney-ben dolgozott 3D animátorként. Kiss Llacival a számvetésnek szánt lemezéről, az Európa Kiadóból történt távozásáról és az idén 40 éves URH esetleges feltámasztásáról is beszélgettünk.

Könyv
Melinda Gates: A nő helye

Képregény
Hulk: Szürke

tévésmaci
Kacsasánc

tűrés a présben
Tavasszal nem rögtönöz

Rádió
Fáradt nyugalom
Hangjáték a Klubrádión

Ha meg kellene mondanunk, hogy mi lesz a hangjáték jövője, bajban lennénk.

Színház
Helyett
Andromakhé; Kosovo mon Amour; Mai aproape / Közelebb

A színházak bezárása és az előadásgyártásban beálló kényszerű szünet egyik fejleménye, hogy az alkotók és a szakemberek megpróbálják újradefiniálni, mi is az a színház.

50 éves a Szkéné
„Életforma volt”

Pantomim, Arvisura, Pintér Béla – a határfeszegető, alternatív színjátszás egyik legfontosabb hazai bázisa. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem második emeletén működő Szkéné Színház március végén ünnepelte születésnapját.

Interjú
„Mintha élne”
Handlovics-Joó Hanna preparátor

Autodidakta módon képezi magát, a hazai versenyeken tarol, és elindult az Európa-bajnokságon is. A taxidermia 22 éves hazai reménységével beszélgettünk.

ÉLET + MÓD


chili&vanília
Karanténkantin 4. – Három csokor retek

étel, kihordó
Topogó

5G és a vírus
Más műsort sugároznak

Miközben terjed a koronavírus-járvány, Nagy-Britanniában sorra lobbantak lángra az 5G kommunikációt szolgáló antennatornyok. A háttérben technológiai összeesküvés-elméletek állnak.

BLOG

Film
Bloodshot
Mozitorrent
A balkáni vonal

Film
A platform

Rövidfilm
Az ébredés ára
Guy Nattiv: Bőrfej

A rasszistává nevelt fiú saját, neonáci apját öli meg, akit egy félreértés következtében feketének vél.

Interjú
„Például a köldökszösz”
Andrasev Nadja animációs rendező

Új filmje animációs fődíjat nyert az amerikai South by Southwest fesztiválon, amely a koronavírus miatt nem volt látogatható, de a versenyt megtartották. A Szimbiózis nem csak díjat, de egy 18-as karikát is kapott – a korhatáros tartalmakról, a köldökszöszgyűjtésről és a nyalintás neszéről is beszélgettünk.

Film
Naggyá tennék
John Lee Hancock: Útonállók

John Lee Hancockot (rendező) és John Fuscót (forgatókönyvíró) láthatóan közel 50 év távlatából is idegesítette Arthur Penn szexi és erőszakos Bonnie és Clyde-jának nimbusza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.