2020. április 16., csütörtök

PARANCSRA ÚJ PARANCS

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2020.04.16.


A hivatalos adatok szerint még ma is 2 ezer alatt van a koronavírussal megfertőzött emberek száma hazánkban, pedig már hosszú hetek óta erős korlátok között működhetnek kórházaink, ahonnan folyamatosan küldik haza a gyógykezelésre szoruló betegeket. Most pedig újabb parancs érkezett: Domokos László levélben hívta fel a kórházparancsnokok figyelmét a felelős és fegyelmezett gazdálkodásra.

Azt írja az ÁSZ elnöke, hogy „a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.”

A kórházakhoz vezényelt katonatisztek vajon képesek-e eldönteni az orvosigazgatók helyett, hogy mely gyógyászati célú ellátás „indokolatlan és felesleges”? Aligha. Ha ebben az abnormális rendkívüli jogrendben, amit megszavazott számunkra az a „133 igazi hős” képviselő, mégis a kórházparancsnokoknak kell erről határozniuk, csak annyit kérünk, hogy úgy hozzák meg a döntést, mint ha a saját édesanyjuk, vagy a saját gyermekük lenne a páciens.

Domokos arra is felhívta a kórházakhoz kivezényelt katonák figyelmét, hogy a számvevőszék hivatalának korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházak vezetői „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra”.

Az ÁSZ elnöke úgy látja, hogy a jelenlegi helyzet (vagyis a koronavírus-járvány) átrendezte a prioritásokat, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le, sőt inkább az erősítésük indokolt. A parancsnokoktól várja a fegyelmezett gazdálkodást.
Ennél jobban kórházat igazgató orvost még nem nagyon aláztak meg ebben az országban.

Nem elég, hogy hosszú évek, évtizedek óta megalázóan alacsony bérért végzik munkájukat az egészségügyi dolgozók. Nem elég, hogy szakmailag nehezen magyarázható politikai utasításokat kell végrehajtaniuk, és viszonylag alacsony számú vírusfertőzött ellátására hivatkozva már hetekkel ezelőtt jött a parancs, hogy kevésbé fontosnak ítélt műtéteteket el kell halasztaniuk. A legutóbbi utasítás szerint átmeneti időre a szűrővizsgálatokat is szüneteltetni kell, veszélyeztetve ezzel a daganatos megbetegedések időben történő felismerését és csökkentve a beteg gyógyulásának esélyeit. Erre most kiderül, hogy a Számvevőszék elnökének is vannak „parancsai” a takarékos gazdálkodásra. Az ÁSZ elnöke a kivezényelt katonatisztekkel levelez, mert ahhoz már neki sincs bátorsága, hogy azoknak az orvosigazgatóknak írjon a felelős gazdálkodásról efféle leveleket, akiknek eddig is ki volt adva parancsba, hogy felelősen kell gazdálkodniuk, magyarán takarékoskodniuk kell még a védőmaszkokkal is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.