2020. április 28., kedd

A LÉLEGEZTETŐGÉP SZEMÉLYZET NÉLKÜL SEMMIT SEM ÉR, MONDJA EGY COVIDOS BETEGEKET KEZELŐ ORVOS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2020.04.28.


A koronavírus miatt közel ezer ember tartózkodik jelenleg kórházban, akik közül több mint ötvenen vannak lélegeztetőgépen. Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvost kérdeztük meg arról, hogy mi vár a legsúlyosabb állapotú koronavírusos betegekre az intenzív osztályon

A betegek 5 százaléka kerül kritikus állapotba

Az eddig külföldről rendelkezésre álló adatok szerint a bizonyítottan SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött betegek 80 százaléka lábon hordja ki a fertőzést, 20 százalékuk valamilyen fokú kórházi ellátást igényel, és 5 százalék kerül kritikus állapotba – mondta az Átlátszónak Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

Azon a bizonyos 5 százalékon belül közel 90 százalék kerül respirátorra, invazív formában, amikor a légcsőbe vezetett tubuson keresztül lélegeztetik a beteget.

A gépi lélegeztetésnek két fajtája van: a nem-invazív, ahol a lélegeztetés arcmaszk vagy orrkanül segítségével történik, az invazív lélegeztetés során pedig egy lélegeztetőcsövet helyeznek a beteg légútjaiba, és azt csatlakoztatják a lélegeztetőgéphez.

Olaszországban február 20. és március 18. között 1591 COVID-19 beteg útját követték az intenzív osztályon, a tapasztalataikról pedig a Journal of American Medical Association (JAMA) orvosi szaklapban tettek közzé egy tanulmányt.

Az intenzív osztályra került páciensek 88 százalékát kellett invazív módon, intubálva lélegeztető gépre helyezni.

Az adatok alapján ennek az 1591 betegnek a 16 százalékát tudták kiadni élve az intenzívről, 58 százalékuk még mindig kezelés alatt állt, a betegek 26 százaléka pedig meghalt az intenzív osztályon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.