2020. április 12., vasárnap

A NÉGY FAL KÖZÉ ZÁRVA GYORSABBAN LESZ A PSZICHÉS TERRORBÓL FIZIKAI ERŐSZAK

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.04.12.



A koronavírus-járvány világszerte ráirányította a figyelmet a családon belüli erőszakra, amelynek áldozatai most különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Kínától az Egyesült Államokon át Európáig a szokásosnál jóval többen kérnek segítséget azért, mert lelki vagy fizikai erőszakkal szembesülnek a négy fal közé zárva. 

Azon túl, hogy az áldoztok most a nap 24 órájában össze lehetnek zárva bántalmazójukkal, maga a válság is súlyosbíthatja a helyzetet. Korábban a 2008-as gazdasági összeomlás és a Katrina hurrikán pusztítása idején is megfigyelték, hogy hirtelen megnőtt a családon belüli erőszak áldozatainak száma.

Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban nagyjából tíz nappal a szigorú kijárási tilalom bevezetése után kezdtek özönleni a bántalmazásos esetekről szóló hírek. Nagy-Britanniában két hét alatt 25 százalékkal nőtt a telefonon segítséget kérők száma.

Előzetesen sehol sem gondoskodtak az áldozatok extra védelméről, de az olasz és a francia kormány utólag üres szállodai szobákat ajánlott fel, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését. A spanyolok és a franciák ezen kívül arra biztatják a nőket, hogy kérjenek segítséget a gyógyszertárakban. A Kanári-szigeteken még kampányt is indítottak a hatóságok, hogy akinek segítségre van szüksége, csak mondjon annyit a patikusnak: „Maszk-19”.

Grönlandon pedig, ahol csaknem az emberek harmada élt át gyerekként szexuális bántalmazást, egészen szigorú intézkedésre adták a fejüket: a fővárosban betiltották az alkohol árusítását.

Hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár is arról beszélt egy videóban, hogy

a járvány megfékezéséhez szükséges korlátozások bántalmazó férfiak csapdájába csalhatják a nőket,akik most a rendőrségre, az egészségügyre és a szociális ellátórendszerre is kevésbé számíthatnak. 


Ezért arra szólította fel az országokat, hogy támogassák az online segítő szolgáltatásokat, a témával foglalkozó civil szervezeteket, és biztosítsák, hogy az igazságszolgáltatás utolérje az elkövetőket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.