2020. április 29., szerda

A NER KIS GÖMBÖCE ÍGY FALTA FEL A KULTÚRÁT TÍZ ÉV ALATT

HVG360
Szerzők: BALLA ISTVÁN, CSATLÓS HANNA, CZEGLÉDI FANNI
2020.04.29. 


Ha nem is egészében lakott jól, de nagy adagokat sikerült bekebeleznie a magyar kulturális szférából. A Nemzeti Együttműködés Rendszere fennállásának tizedik évfordulóján számvetést készítettünk arról, hogy a színház, filmművészet, képzőművészet, irodalom területén milyen szimbolikus területfoglalásokat hajtott végre a Fidesz-kormány, és hol próbálkozott sikertelenül.

Hogy az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben miként tette parkolópályára a társadalmi és szakmai egyeztetés lehetőségét a kulturális és művészeti szférában, arra elég így elsőre két dolgot megemlítenünk: Magyarországon jelenleg nincs a kulturális területeknek különálló minisztériuma, 2013 óta pedig úgy kerülhet bárki egy múzeum élére, hogy nem szükséges hozzá a szakirányú végzettség.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Kerényi Imre látomása a népnemzeti giccsről

A NER költői hitvallását talán semmi sem rögzítette olyan találóan, mint Kerényi Imre, azóta elhunyt miniszterelnöki megbízott hírhedt 2014-es pitypangos levele, amelyben szerzőket toborzott a Magyar Krónika című kulturális folyóirathoz, és amelyben zanzásítva ugyan, de gyakorlatilag minden benne van, ami a NER kultúrához való viszonyát jellemzi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.