2020. április 26., vasárnap

A VÍRUS UTÁN JÖNNEK A ROBOTOK?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SELMECI JÁNOS
2020.04.26.


Nagyon sok cég bocsát el dolgozókat, egy részüket a járványveszély után sem akarja visszavenni. Gőzerővel megy a digitalizáció, a robotizáció, amit a kormány is segít.

Hetente körülbelül 15 ezer ember veszíti el a munkáját ebben az időszakban, amikor már hat a koronavírus okozta válság, megvannak a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, és átlátják a helyzetüket a cégek. A napokban például a Bosch jelentette be, hogy 800 embertől válik meg. És a gazdaság felpörgéséhez kell legalább egy év a Magyar Szakszervezeti Szövetség prognózisa szerint.

Kordás László elnök elmondta az Esti gyorsban, hogy a most elbocsátottak közül nem mindenki tud majd visszatérni. A válság után más lesz a gazdaság, mint előtte volt, kevesebb élőmunkára, így kevesebb dolgozóra lesz szükség. A cégek a robotizálásban, a digitalizációban gondolkodnak, tehát megváltozik a munkakörnyezet. Már csak azért is, mert ezt a változást az állam is támogatja, anyagi eszközökkel is.

A munkavállalókat viszont nem támogatja kellőképpen a szakszervezetek véleménye szerint. A munkát kereső a minimálbér 130 százalékát kaphatja támogatásként, de csak 3 hónapig. Ennyi idő alatt nem fog újraindulni a gazdaság. Negyedév után már csak keresetpótló támogatás jár, aminek az összege 22.500 forint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.