2020. április 26., vasárnap

„MOST SENKI NEM TUD ADNI EGY DARAB KENYERET SEM”

444.HU
Szerző: WIRTH ZSUZSANNA
2020.04.26.


Radics József korábban Budapesten taxizott, de március eleje óta maszkban, kesztyűben, a kocsijában literes kézfertőtlenítővel járja az országot és szervezkedik. Esténként pedig élőben jelentkezik a Facebookon információkkal, a bejelentkezéseit több száz ember követi. „Épp most jövök Vécsről, Heves megyéből, ahol két és fél napja nem ettek a gyerekek. Van egy család Tápióságban, ahol nyolc kicsi gyermek van, akik szintén nem ettek két napja” – mondta Radics április elején az egyik körútja után.

Radics roma aktivista, de azt mondja, ez a válság nemcsak a romákat érinti nagyon súlyosan: „Cigány vagy nem cigány, ugyanazt a félelmet, dühöt, elkeseredést észlelem nap mint nap, amerre járok.”

Radics pár hónapja alapította az Országos Roma Civil Tanács nevű szervezetet, amely az eredeti terv szerint főként roma kulturális programokkal foglalkozott volna. Még be sem jegyezték azonban, amikor ideért a koronavírus, és a szervezet villámgyorsan országos adománytaxivá változott. Ma egyike a legaktívabb segítő hálózatoknak, amelyek a járványfenyegetés ellenére is próbálnak enyhíteni a legszegényebbek – cigányok és nem cigányok – helyzetén. Márciustól április közepéig több mint 300 faluban jártak az önkénteseik és mintegy 3000 családnak vittek tartós élelmiszert, házilag gyártott maszkokat és tűzifát.

Ennél azonban sokkal több embernek van szüksége segítségre, mert napról napra élt már eddig is a magyar lakosság egy jelentős része. A mélyszegénységben élők számára vonatkozó becslések 100 ezertől több millióig terjednek, és még az utóbbi évek egyik legnagyobb, több tízmilliárd forintos költségvetésű uniós programja is csak néhány tízezer rászorulón tudott havi rendszerességgel segíteni tartós élelmiszercsomagokkal.

A koronavírus járvány azonban még súlyosabbá teszi a legszegényebb családok helyzetét. A fertőzés még be sem tört tömegesen a falusi szegénysorokra, de az éhezés a Direkt36-nak nyilatkozó források többsége szerint már mindennapos. A mélyszegénységben élők eddig a közmunkán kívül jellemzően alkalmi és napszámos munkákból éltek, ezek viszont a járvány miatt tömegesen szűntek meg az elmúlt hetekben, és a családok teljesen kifogytak a pénzből. Radics József szerint míg korábban az emberek átmentek a szomszédba, ha elfogyott a só, és cserébe adtak mondjuk lisztet, ma már ez nem működik. „Már eljutottak odáig, hogy már senkinek nincs szinte semmije. Pedig még az elején vagyunk” – mondta Radics, aki a taxizás mellett korábban is részt vett hátrányos helyzetű romák megsegítésében.

A nagy karitatív szervezetek is attól tartanak, hogy hamarosan tömegek kerülnek súlyos helyzetbe. Bár az elmúlt hetekben megugrott az adományozás, a segítségkérők száma még nagyobb mértékben nőtt. Közben ráadásul az adományok szétosztása is nehezebb lett: a segélyszervezetek jellemzően idős önkéntesei karanténba vonultak, az irodák egy részét be kellett zárniuk, és akadtak falvak, ahová a polgármesterek nem engedték be az ételosztóikat, mert attól féltek, hogy beviszik magukkal a fertőzést.

A kormány egyelőre nem intézkedett külön a krízishelyzetbe került családok megsegítésére, és a Direkt36 kérdéseire sem válaszoltak a felelős kormányszervek. Az adományok országos gyűjtését és célba juttatását koordináló akciócsoport vezetője, Révész Máriusz fideszes politikus szerint ugyanakkor példátlan az országos összefogás: 240 millió forint pénzadomány és nagy értékű tárgyi adomány érkezett cégektől és magánszemélyektől. Révész is megjegyezte azonban, hogy mindenképpen szükség lesz kormányzati segítségre is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.