2020. április 18., szombat

BOLBA MÁRTA: AZ EGYHÁZ ÁLLAMI FELADATOKAT VÁLLALT ÁT A BAJBAN, UGYANAKKOR NÉMA MARAD, MIKOR SZÓLNI KÉNE

MÉRCE
Szerző: Mérce
2020.04.18.


A 8. kerületi Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség lelkészével, Bolba Mártával beszélgettünk arról, hogyan változott az egyház szerepe a járvány kezdete óta, és miben tud, illetve nem tud segíteni a vallási közösség.

Mérce: Vallási közösségként hogyan küzdenek meg a jelenlegi helyzettel?

Bolba Márta: Online és telefonon tudjuk a kapcsolatot tartani egymással. A mi kis gyülekezetünkben aktív munkatársi közösség működik. Öt lelkész, egy hittantanár, egy gyülekezeti munkatárs és aktív gyülekezeti tagok vesznek részt az online tartalomkészítésben. Az egyházi év ünnepei szerint készítjük az igehirdetés felvételeket home office-ból. Online tartjuk az imaórát Zoomon. Lett YouTube csatornánk, és naponta bejelentkezünk a Facebook privát csoportunkban.
A gyülekezeti élet a személyes jelenléten alapul, ezért különösen nehéz, hogy nem találkozhatunk egymással. Az istentiszteleti élet lényegi eleme, hogy összejövünk, találkozunk, részt veszünk az éneklésben és a közös imádságban, esszük és isszuk az úrvacsora jegyeit.

Ezt áttenni két dimenzióba nagyon nehéz. Az istentisztelet nem előadói műfaj, más, ha te énekelsz együtt a többiekkel, mintha a képernyőn hallgatod, hogy a lelkészed énekel neked. Gyorsan reagáltunk a járványügyi javaslatokra, fontosnak tartjuk, hogy védjük az idős tagjainkat és ne váljunk fertőzési gócponttá. Hangsúlyoztuk, hogy mindenki, aki teheti, maradjon otthon. Ez dicséretére válik a magyarországi vallási életnek, hiszen vannak olyan vallási közösségek szerte a világon, ahol a bátorság próbájának és a hit mércéjének tekintik, hogy fenntartják-e a vallási összejöveteleket.

M: Hogyan tudják továbbra is elérni egymást?

Minden nagyon hirtelen történt, és ezért nem tudtunk felkészülni a következményekre és arra sem, hogy hosszú ideig a távolságtartásra kell berendezkednünk. Fájó mulasztásunk, hogy nem gyűjtöttük össze a gyülekezeti tagok telefonszámait, így most az offline emberekhez nem tudunk utat találni. Mi is érezzük a gyülekezet tagjai között a digitális szakadékot.

A gyülekezet szeretetközösség, elsődleges, hogy egymással tartsuk a kapcsolatot, így enyhítjük az izoláció mentális terhét. Fontos, hogy baj esetén számíthassanak a közösség tagjai a közösség megtartó erejére. Sokat telefonálunk, élő bejelentkezésekkel, Zoom bibliaórákkal és istentiszteleti felvételekkel és csetekkel tartjuk a kapcsolatot. A hajléktalan szálláshelyeken van internethozzáférés, ezért a szállón lakó gyülekezeti tagjaink tudják követni a videós tartalmainkat, visszajelzéseik alapján ez lelki erőforrás számukra. Néhány idős gyülekezeti tagunkat rendszeresen felhívjuk telefonon.

A gyülekezeti házunk lakói közül a vidéki egyetemisták hazaköltöztek, az idősek és a menekült családok meg néhány diák, akik dolgoznak, vagy krónikus beteg szüleikhez nem akartak hazaköltözni, esetleg nincs hova hazaköltözniük, itt maradtak. A templomkert élete felpezsdült és gyerekzsivajtól hangos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.