2020. április 17., péntek

CSINÁLD MAGAD - AVAGY ÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV IS JÁR A KÓRHÁZBÓL HAZAKÜLDÖTT BETEGEK MELLÉ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2020.04.17.


Az országos tiszti főorvos szerint csak az otthon ellátható fekvő betegeket küldték haza. Rossz hírt kaptak azok, akik többször is találkoztak koronavírusos fertőzöttel.

Lényegében az Orbán Viktor által péntek reggel elmondottakat ismételte meg Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, ahol főként a kórházi ágyak felszabadításáról beszélt. Mint mondta, összesen 66 ezer ágy áll rendelkezésre a kórházakban, és ezeknek 65-70 százalékán fekszik is valaki egy időben – a mostani átalakítással így szerinte csak a kapacitás 15 százalékát adták át a jövőben érkező koronavírus-fertőzötteknek.

Ezek pedig érkezni is fognak Müller szerint, mivel a napokban felgyorsult a járvány növekedése: 24 óra leforgása alatt 111 újabb beteget regisztráltak, és 14 idős, krónikus beteg vesztette életét a fertőzés következtében – az országos tiszti főorvos úgy látja, lassan elérünk a tömeges megbetegedések időszakához. Eddig 41509 tesztet végeztek az ország nyolc, hivatalosan kijelölt laboratóriumában, 63-an kerülnek lélegeztetőgépre – a halottak közül többen korábban a Pesti úti idősotthon lakói voltak, ahol már 200-nál is több fertőzöttet tartanak számon. Elhangzott az is, hogy az 1763 jelenlegi hivatalosan elismert fertőzöttből 871 szorul kórházi ellátásra.

Ez azt jelenti hogy egy nap alatt 149 fővel nőtt a kórházban ellátott koronavírusos betegek száma, és hogy a fertőzöttek több mint felét kell már intézményben kezelni.

Müller Cecília elmondta, nem történhet meg, hogy a kórházakból olyan beteget küldenének haza, akit otthon nem lehet ellátni – mint hangsúlyozta, az intézmény szakmai grémiuma dönt egy-egy eset elbocsátásáról, és sokakat csak áthelyeznek, nem családjukra bíznak. 


Az elküldött betegek egy orvosszakmai és egy ápolási zárójelentést is kapnak, valamint egy kis kézikönyvet, ápolási tanácsokkal – a pakkban minimum három napra elegendő gyógyszeradag is van, ami kitarthat addig, amíg a család felveszi a kapcsolatot a háziorvossal. A Népszava kérdésére a tiszti főorvos azt mondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz eddig még nem érkezett panasz arról, hogy daganatos, otthon elláthatatlan betegeket küldtek haza – tanácsot azonban már kértek és kaptak is tőlük a betegek hozzátartozói...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.