2020. április 15., szerda

HATÁRÁTKELŐK NÉLKÜL NEM MEGY?

HATÁRÁTKELŐ 
Szerző: Határátkelő
2020.04.15.


Tömegjelenetek a kolozsvári repülőtéren, a kelet-európai munkavállalókért külön repülőjáratot indító brit kormány, a külföldieknek extra 500 eurót fizető osztrákok – az elmúlt hetekben kiderült, hogy határátkelők nélkül komoly problémák jelentkeznek a legtöbb nyugat-európai országban.

Három jellemző történet, hír az elmúlt egy-két hétből, melyek elég jól bizonyítják, mennyire fontos szerepet játszanak a határátkelők az európai gazdaságokban.

Természetesen ugyan elsősorban Nyugat-Európáról van szó, de azért Magyarországot is elég érzékenyen érintette, amikor például az építőiparban dolgozó 355 ezer emberből 15 ezer szerb és ukrán vendégmunkás (mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke fogalmazott) „talicskát, lapátot eldobva azonnal hazaindult a határok lezárásának bejelentésekor”.

Koji László szerint őket ugyan még meg lehetne próbálni helyettesíteni a Nyugat-Európában dolgozó, de most itthon ragadt magyarokkal, ám ezzel együtt is érezhetően állnak le a projektek.

Na, de térjünk vissza a poszt elején emlegetett történetekhez, annál is inkább, mert nem kevés tanulsággal járnak.

Tömegjelenetek a kolozsvári reptéren

Múlt pénteki hír, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén még normál időkben is furcsa jelenetek játszódtak le a kolozsvári repülőtéren. A tülekedés oka szervezési probléma volt, de azért a jelenség túlmutat ezen.

Az történt, hogy a németországi munkára toborzó ügynökségek nem a repülőgépek indulási sorrendjében rendelték a reptérre az idénymunkásnak jelentkezőket, így mintegy 2000 ember torlódott össze. (A munkások egyébként azt mondták, nem félnek a koronavírustól. Hát ők tudják…)

Mindenesetre a dolog súlyát mutatja, hogy az embereket összesen 13 chartergéppel szállították Berlinbe, Baden Badenbe és Düsseldorfba. Ami nem csoda, hiszen Németország 40 ezer idénymunkást fogad Kelet-Európából a következő két hónapban, elsősorban mezőgazdasági munkára.

A reptéren egyébként végül a rendőrségnek kellett rendet tenni, eljárás is indult a járványügyi intézkedések akadályozása miatt, a román miniszterelnök pedig a felelősök megbüntetésére szólított fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.