2020. április 15., szerda

KIDERÜL, MI ÉLETKÉPES, MI NEM – CSABA LÁSZLÓ: 6–9 RIDEG HÓNAP JÖN A GAZDASÁG ÚJRAINDÍTÁSIG

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.04.15.



Kisvállalkozások ezrei mennek csődbe már ezekben a napokban. Az Audi nyilván talpra áll, a kormányzat is pénzénél (adóbevételeinél) marad, a válság következményei a biztonsági tartalékok és megtakarítások nélküli, hónapról hónapra élő mikrovállalkozásokat sújtják. Csaba László, a Corvinus és a CEU professzora nemrég arrról beszélt (A válság árnyékában, 168 Óra, 7. szám), a világ pénzpiacain hamarosan megrázkódtatások várhatók. Hogy miként, mikor, milyen apropóból, februárban még nem tudhattuk. Ma persze több mindent látunk. Mi az, ami már akkor sejthető volt, s mi okozott meglepetést?

Kezdhetnénk úgy, mint Moldovának a műrepülésen részt vevő öregura: „Hát azért erre nem gondoltam volna!” A februári interjú lényege az volt, hogy a lufi vészesen túlduzzadt, kidurranhat. Ezt a maga brutális módján fölülírta a járványhelyzet.

Szerintem nem írta fölül. A kérdés valójában nem az volt, hogy kipukkad-e a lufi, hanem hogy mi lesz az a különös körülmény, amit akkor (február elején) nem sejtettünk. Ahogy 2007-ben nem lehetett tudni, hogy egy állami tulajdonú angol jelzálogbank (ilyenek nem szoktak csak úgy megbukni) csődje lavinát indít el, most sem gondoltuk, milyen végzetes következményekkel járnak egy Távol-Keleten pislákoló fertőzés hírei. Amikor 2007-ben az Észak Sziklája (Northern Rock) dőlt be, úgy gondoltuk, alkalmi történet lesz, majd jöttek szép sorban a többiek. A válság mindig véletlenszerű. Senki sem veszi komolyan. Akkor is mondták a közgazdászok, hogy a tőzsdék túl vannak értékelve, a tőzsde hamis értékmérő. 2008–2009 óta eltelt tíz év, és most is csak azt láttuk, ha az ember a nagy részvényeket nézte, hogy nem tudhatnak annyit hozni, mint amennyi az árfolyamokból következik. De a természet törvényeit nem lehet megkerülni. Állításom mindössze az, hogy a koronavírus-válság kitörése a Northern Rock bedőléséhez fogható súlyú tény. A következményekre ebben a formában senki sem számított...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.