2020. április 23., csütörtök

KIDERÜLT: AZ ÁLLAM NEM SZÁMÍTHAT A LAKOSSÁGRA - VÉGE A SZÁRNYALÁSNAK, VISSZAKÉRJÜK A PÉNZÜNKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.23.



A járvány gazdasági hatásai miatt brutálisan megnő az államháztartás finanszírozási igénye, így 2020-ban a tervezettnél jóval több pénzre van szüksége az államnak. Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb finanszírozási tervei szerint idén a lakosság több állampapírt vált vissza, mint amennyit megvásárol.

Nagyot fordult a világ a koronavírus-járvány hatására. A gazdasági sokkot mérsékelni kívánó fiskális politikai lépések következtében a kormány a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára emelte. Így az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1234 milliárd forinttal 1601 milliárd forintra emelkedett.

Valahonnan kell a pénz


A megnövekedett finanszírozási igényre és a részben megváltozott piaci helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) frissítette 2020 évi finanszírozási tervét. Mint kiderül, az eredetileg tervezettnél 900 milliárd forinttal kevesebb pénzért, összesen 3255 milliárd forintért tud csak a lakosságnak állampapírt eladni. Tavaly egyébként a szuperállampapír bevezetésével összesen 6683 milliárd forintnyi lakossági állampapírt sikerült értékesíteni, vagyis 2020-ban a módosított terv szerint a tavalyi pénznek kevesebb mint felét lehet a lakosságtól beszedni.

Igaz, 2019-ben a szuperállampapír (MÁP Plusz) szárnyalása minden képzeletet felülmúlt - még az ÁKK-ét is - , idén pedig a tavalyinál eredetileg is jóval kevesebb eladást terveztek, de most a járvány közbeszólt. Ráadásul nem csak kevesebb állampapírt vesz majd a lakosság, hanem várhatóan 590 milliárd forinttal nő a lakossági állampapír-visszaváltás és -visszavásárlás is. (Eredetileg úgy számoltak, hogy 800 milliárd forintnyi lakossági állampapír jár majd le a bankoknál és nem lakossági befektetőknél. Így kiszorul majd a nem célzott befektetői réteg, amit viszont a lakossági vásárlás ellensúlyoz majd. Ez a terv most megdőlt, már ami az ellensúlyozást illeti.)

Összességében az ÁKK úgy számol, hogy a lakossági állampapír-állomány 1103 milliárd forinttal csökken. De a kibocsátó fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ezzel együtt fenntartja azt a középtávú stratégiai célt, hogy a háztartások kezében lévő lakossági papírok állománya 2023-ra 11 ezermilliárd forintra növekedjen a 2019 év végi 7766 milliárd forintos szintről.

Az ÁKK szintén fenntartja az államadósság-kezelés többi stratégiai célját, ami a futamidő növelésére és a devizaadósság alacsony szinten tartására vonatkozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.