2020. április 24., péntek

A FIDESZES FEUDALIZMUS VAGY A SIKERES CSALÁDI VÁLLALKOZÁS MINTAPÉLDÁJA SÜLI JÁNOSÉK CSALÁDI CÉGÉNEK 730 MILLIÓS TÁMOGATÁSA?

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.04.23.


- Három EU-s pályázaton keresztül pár év alatt 730 millió forinttal tolták meg egy kormánytag családi cégét. 

- A kormánytag Süli János Paks 2-ügyi tárca nélküli miniszter.
- Egy olyan céget, aminek az alapítása óta minden évben konkrétan nulla vagy pár tízezer forintos forgalma és összesen 2 alkalmazottja volt, vagyis nem folytatott tényleges üzleti tevékenységet.
- A cég még egy takarmányozással kapcsolatos tudományos kutatásra is kapott 110 milliót.
- Mindezeket Hadházy Ákos független képviselő állítja, dokumentumokra alapozva.
- Süli Balázs, a miniszter fia, a cég tulajdonosa a dokumentumok valódiságát nem vitatva azt állítja, hogy ez egy valós, a politikáról független vállalkozás, ami akkor kapta a messze legnagyobb összeget, amikor az apja még nem volt országosan ismert politikus.

Amikor Süli Jánost, Paks erős emberét, az atomerőmű egykori vezérigazgatóját, a tolnai város polgármesterét 2017. tavaszán kinevezték a Paks 2-ért felelős tárca nélküli miniszternek, a mérnök-politikus a három cége közül az egyiket, a Biogas Productor Kft. nevűt a fiának, Süli Balázsnak ajándékozta.

Külső szemlélő ekkor nehezen tudta volna eldönteni, hogy mekkora ajándék is ez a főtevékenységeként – a cégpapírokon legalábbis – szarvasmarhatrágyából gázt előállító vállalat. A megelőző években jellemzően nulla forint forgalma volt ugyanis, de még a megelőző, 2016-osban is csak 47 ezer forint. Ami még akkor sem nevezhető acélosnak, ha a cég költségei sem lehettek nagyon magasak, mivel mindössze két alkalmazottja volt. 2016-ban mégis egészen bravúros évet zárt a cég: 47 ezer forintos éves forgalom mellett több, mint 92 millió forintos nyereséget ért el. Mondjuk egy évvel azután, hogy majdnem pont ekkora vesztesége volt.

A mesés jövedelemtermelő húzás ellenére a valós tevékenységet láthatóan nem folytató cégben külső szemmel egy dolog tűnt bármennyire is értékesnek: az alapításuk után vásároltak egy 7 hektáros mezőgazdasági területen álló, három omladozó istállóból és pár apró, lepusztult melléképületből álló régi TSZ-telepet a Heves megyei Füzesabony közelében található Tófalunál. Pár éve, az átépítés előtt így nézett ki a Google Mapsen:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.