2020. április 3., péntek

MEGÉRKEZETT A JEGYBANKI KAMATEMELÉS! - MOST BÁNHATJÁK AZOK, AKIK KORÁBBAN NEM FIXÁLTAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.03.


Nem közvetlen módon ugyan, de gyakorlatilag kamatot emelt a jegybank. Az adósok egy része előtt a moratórium miatt akár rejtve is maradhat a kamatok megugrása (már ha így maradnak). Péntekre a pénzpiaci kamatok már meghaladták az alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy újabb monetáris politikai eszköz bevetésével avatkozott be a forint újabb történelmi mélypontra gyengülésének folyamatába. Az új, fix kamatozású egyhetes betét a korábbi hasonló konstrukcióknál jóval magasabb, az alapkamatnak megfelelő, 0,9 százalékos kamatot fizet. A tendert a jegybank minden héten meghirdeti, először tegnap került sor rá. Az első betéti tenderen a bankok 655 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az összes benyújtott ajánlatot elfogadta. Az egyhetes betéti tenderen 17 bank vett részt. Ők jutottak az overnight betét mínusz 5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalék kamathoz.

A csütörtöki megugrás után a piac pénteken sem nyugodtt meg. A háromhavi Bubor 0,85 százalékról 0,92 százalékra, a hathavi 0,84-ről 0,94 százalékra emelkedett. Ezzel pedig a pénzpiaci kamatok már meghaladják az alapkamatot.

A járvány közepette – írta korábbi napi gyorselemzésében a CIB vezető elemzője, Trippon Mariann – valószínűleg egyetlen jegybankként a világon kényszerült kamatemelésre a magyar jegybank. A forint gyengülése az elemző szerint túl gyors és nagymértékű volt, amit meg kellett állítani. A verbális intervenció kevésbé hatékony (elsősorban nem monetáris politikai okok álltak ugyanis a zuhanás mögött), a devizapiaci intervenció veszélyes játék, könnyen eléghet néhány milliárd devizatartalék mindenféle hatás nélkül. Maradt a jó öreg kamatemelés – írta le Trippon –, mint eszköz, mert megdrágítja a forint elleni pozíciókat.

Ismét azzal büszkélkedett az MNB, hogy csúcsra járatta saját profitját. A jegybank sohasem látott mértékű, 254,7 milliárd forintos 2019-es nyereségében – mint azt maguk is leírták – a 229 milliárd forintos, kiugró árfolyameredmény meghatározó szerepet játszott. Az MNB tehát szépen keresett a gyenge forinton is, bár az arany is szépen hozott nekik.

A kamatemelés ugyan közvetett (hivatalosan a jegybanki alapkamaton nem változtattak), de így sem maradt hatástalan. A bankközi kamatok (Bubor) ugyanis a tender hírének hatására mintegy 80 százalékkal(!) emelkedtek. Azok az adósok pedig, akiknek nem fixált kamatozású hitelük van, a saját bőrükön érzékelhetik majd a változást. A gyorsan átárazódó hitelek kamata a kölcsöntől függően 3-6-12 havonta változhat, az pedig, hogy az adósnak mennyit kell fizetnie, a pénzpiaci kamattól, vagyis a Bubortól függ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.