2020. április 18., szombat

MEKKORA A MAGYAR ELVÁNDORLÁS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.04.18.


Nem szeretnék sem lelombozni, sem a tovább olvasástól eltántorítani senkit (sőt), de az azért elég nyilvánvaló, hogy mióta szabad a munkaerőáramlás az Európai Unión belül, azóta a fenti kérdésre pontos választ senki sem tud adni. Viszont nem is biztos, hogy kell, merthogy a tendenciák talán még érdekesebbek, mint maguk a számok.

A határátkelésről ugye azért nincsenek pontos számok, mert simán el lehet úgy külföldre költözni (és ezzel rengetegen élnek is), hogy az ember papíron még mindig Magyarországon él.

Vannak persze mindenféle egyéb módszerek, statisztikák összehasonlítása, de a szakemberek abban egyetértenek, hogy ezek egyike sem teljesen megbízható. A téma egyik jeles magyar szakértője, Kováts András, a Menedék igazgatója úgy vélte még év elején egy bécsi konferencián, hogy tulajdonképpen a trendek és a tendenciák izgalmasabbak, mint a puszta számok.

Az alábbi grafikonokat is ő állította össze az Eurostat és az ENSZ adatait használva, kifejezetten a V4 országaira (tehát Magyarország mellett Szlovákiára, Csehországra és Lengyelországra) koncentrálva.

Az biztos (és ehhez még szakembernek sem kell persze lenni), hogy 1990 óta mindegyik V4-országban emelkedett az országban születettek, de külföldön élők száma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.