2020. április 21., kedd

ORVOSI ESKÜ, KONTRA MINISZTERI UTASÍTÁS

KLUBRÁDIÓ / BESZÉLJÜK MEG...
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.04.20.


Összeomolhatott volna a háziorvosi ellátás, ha az idősebb szakemberek nem bojkottálták volna az új rendelkezéseket. Az otthoni szakellátást pedig rég fejleszteni kellett volna.

Nem volt, illetve nincs tisztában az egészségügy helyzetével a miniszter – állítja Komáromi Zoltán háziorvos, egészségpolitikus. Ha ugyanis tudta volna, hogy hány 65 év feletti orvos, nővér dolgozik az alapellátásban, akkor valószínűleg nem tiltja el őket a járványveszély idején a munkától. Amennyiben ezek a szakemberek nem mentek volna vissza dolgozni a tiltás ellenére, összeomolhatott volna az egész rendszer. A rendelők bezárt helyiségeiben, telefonon keresztül segítettek a betegeiknek. Az egészségügyi vezetés számára érdekes módon csak most vált világossá, amit a szakma rég hangoztat, hogy veszélyesen kevés az alapellátásban dolgozó fiatal orvos.

A kórházi ágyak szabaddá tételét, legalábbis ilyen mértékű fenntartását, sok beteg hazaadását rossz üzenetnek tartja Komáromi Zoltán. A számokból arra lehet következtetni, hogy a kormány 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére számít, aminek a valószínűsége nagyon kicsi. A hivatalos közlés ellenére szinte biztosra vehető, hogy az osztályok kiürítése nem megfelelő szakmai indokok alapján történt. Konzíliumokra, megfontolásokra, az otthoni háttér felmérésére nem volt idő. Az egyik legészveszejtőbb példa a rehabilitációs intézeté. Olyan betegeket kellett onnan hazaküldeni, akik életük végéig szenvedhetik majd annak a következményeit, hogy félbeszakadt a speciális kezelésük. A segédeszközeiket a háziorvosuk nem írhatja fel. Az ápolást a család nem tudja megoldani, az otthoni szakellátás pedig nem bír el több beteget. Ezt is régóta jelzi a szakma.

Arra a kérdésre, hogy akkor melyik az erősebb, az orvosi eskü, vagy a miniszteri utasítás, Komáromi Zoltán így válaszolt: aki félti a helyét, az végre fogja hajtani az utasításokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése