2020. április 22., szerda

RÁADÁS: OTTHON SÜLT ROPOGÓS KENYÉR HÁZI KOVÁSSZAL – TÖMEGEK TANULJÁK A RECEPTET

KLUBRÁDIÓ / VESZTEGZÁR 
- VELETEK VAGYUNK
Szerző: SUGÁR ÁGNES
2020.04.13.


Interjú Szabadfi SzabolccsalInterjú Szabadfi Szabolccsal

Szabi, a pék meggyőződése szerint a kelt tésztának lelke van. A kenyérsütés alapvető feltétele pedig a türelem és a figyelem. A jó alapanyag is fontos, de mostanában a pánikvásárlások után egyáltalán a hozzávalók beszerzése is nehézségbe ütközik, főként az élesztőé, ezért online kenyérsütő kurzusain mutatja be, hogyan lehet kenyeret sütni élesztő nélkül, az ősrégi technikával, kovászolással.

De nem csak a kenyerekhez ért kiválóan, rangos helyezést ért el már a pármai pizzakészítő világversenyen, de zsűritagnak is felkérték egy gasztróműsorba. Követői sem csak kenyeret süthetnek vele, hanem minden más pékárut is, kalácsot, kakaós csigát, pizzát és a többit.

A kovászt internetes tanoncaival lisztből és vízből állítja elő, amihez ezután csupán egyetlen hozzávaló, a só kerül. A művelet hosszú, nyolc-tíz napot vesz igénybe, de erre a türelemjátékra a sajnálatos járványhelyzet most sokaknak ad lehetőséget, legalábbis ezt mutatja, hogy tömegek kezdték el követni a közösségi oldalát, számuk pár hét után már 90 ezer körül jár.

A tanulással közben ő maga sem áll le, mert szerinte a kenyérsütésről egy egész életén át van mit tanulni. A járványhelyzet előtt rendszeresen járt külföldre új ismereteket szerezni, legutóbb egy nagy tudású spanyol mester kurzusán a kenyérformázásról tudott meg újat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.