2020. április 26., vasárnap

SOCGEN: 40 DOLLÁR LEHET AZ OLAJ ÁRA ÉV VÉGÉRE

PORFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.04.26.


A Societe Generale is kijött az olajelemzésével, melyben 40 dolláros Brent olajárra számít az év végével, mely a pénteki 21,8 dolláros záróárhoz képest 83 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában. További jelentős kontangót vetít előre az elemzőház, azonban az árak rendkívüli ingadozása stabilizálódhat 2020 végére.


A SocGen elemzése

A Societe Generale is publikálta olajpiaci elemzésést, melyben 3 forgatókönyvet vázol fel a jövőre vonatkozóan. Az elemzőház a Brent egyensúlyi árán és az olajpiac kereslet-kínálati viszonyokain kívül külön vizsgálta a kontangó mértékét, illetve az árak változékonyságának, azaz volatilitásának a nagyságát az egyes esetekben.

A kontangó (contango) azt jelenti, hogy az olaj távolabbi határidős árfolyama magasabb, mint a közelebbi lejárat jegyzése, aminek az ellentéte a backwardation. Amikor a határidős pozíciót görgetik, eladják az éppen lejáró határidőt, és megveszik a következőt, akkor a kontangónak köszönhetően minden görgetésnél veszteséget szenvednek el. A SocGen a az egyéves határidős ár százalékában értelmezi a kontangó mértékét az egy hónapos határidős árra vonatkozóan. Tehát a példa kedvéért, ha az olaj egy éves határidős ára 30 dollár, és a kontangó -50 százalék, akkor a következő havi jegyzés ára 15 dollár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.