2020. április 4., szombat

SZÁZEZREKET NEM LEHET ÁLLAMI SEGÍTSÉG NÉLKÜL HAGYNI - INTERJÚ SURÁNYI GYÖRGY VOLT MNB-ELNÖKKEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.04.04.


Az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések iránya jó, a mértéke azonban nem elegendő, az állásukat vesztő százezereket pedig nem lehet támogatás nélkül hagyni - mondta Surányi György a Népszavának.

Csütörtökre halasztottunk a beszélgetésünket, arra számítva, hogy többet tudunk mára a kormány gazdasági csomagjáról, ám csalódnunk kellett. Nem vagyunk késésben? 

Ez nem lóverseny! Az lenne a fontos, hogy egy hatékony, a válság hatásait erősen csillapító csomagot sikerüljön összeállítania a kormánynak. Nem a késlekedés a fő probléma, hanem az elmúlt napok eseményei, mindenek előtt a forint árfolyamának összeomlása, amely jelentősen erodálja a gazdaságpolitikai döntéshozók, mindenek előtt az MNB hitelét. 

Mi történt a forinttal az elmúlt napokban, hetekben? Miért kényszerült kamatemelésre az MNB? 

A kamatemelés, amire az MNB – minden korábbi ellenállása ellenére – rákényszerült a héten, hosszú ideje érett. Magyarország az elmúlt három évben egy kifejezetten kedvező konjunkturális környezetben érthetetlen módon erőteljes prociklikus gazdaságpolitikát folytatott. Vagyis akkor fűtötték túl a magyar gazdaságot, amikor az magától is normálisan működött volna. Kétszer olyan gyorsan növekedtünk, mint ami organikusan, egyensúlyt megőrizve, hosszú távon fenntartható lenne. Egyik eleme volt az extralaza monetáris politika, amely Európában, vagy talán a világon is leglazább kondíciókat működtette. Sehol ilyen magas negatív reálkamat nem volt, az infláció hónapról-hónapra gyorsult – egyre lazábbá téve a monetáris politikát. Minél inkább eltértek a magyar reálkamatok a nemzetközi trendektől, annál nagyobb nyomás alá került a forintárfolyam. A hazai deviza három év óta trendszerűen gyengül - a régiós folyamatoktól függetlenül. Idő kérdése volt, hogy az ultra alacsony reálkamatok, a relatív laza költségvetési politika, a jegybank ellentmondásos kommunikációja mikor váltja ki a piacok reakcióját. Ennek időpontját megjósolni nem lehetett előre, ez a mostani válság adta meg a végső lökést. 

Többen a felhatalmazási törvénnyel is összefüggésbe hozzák a forint gyengülését. Ön osztja ezt a véleményt? 

Lehet, hogy egyes politikai döntések sem segítenek, de ez az összeomlás be volt kódolva az elmúlt három év gazdaságpolitikájába. A roppant alacsony kamatszint nem volt összhangban a magyar gazdaság állapotával. A hét közepi kamatemelés megoldja a forint problémáit? Az az érzésem, hogy még nincs az út végén a MNB. Szembe kell néznie azzal, hogy eddig téves pályán mozgott. Olyan bizalomhiány alakult ki a jegybankkal és monetáris politikájával szemben idehaza és külföldön, ami miatt nem zárható ki, hogy további szigorításokra lesz szükség a forint stabilizálása érdekében. A zavaros monetáris politikai keretet újra kellene gondolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.