2020. április 4., szombat

TÖBB EZER MASZKKAL ÉS ARCVÉDŐ PAJZZSAL LÁTTAK MÁR EL KÓRHÁZAKAT A MAGYAR ONLINE KÖZÖSSÉGEK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2020.04.04.


Az utóbbi napokban Magyarországon is óriási energiákkal indultak be az adományokon alapuló, online közösségi kezdeményezések, hogy 3D nyomtatás segítségével plexi arcvédő pajzsok és maszkok készülhessenek és nyújthassanak védelmet az arra leginkább rászorulóknak: a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdő orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak, patikusoknak, idősotthonok segítőinek.

Magyar leleményesség a koronavírus ellen

A Maszkot Mindenkinek! nevű Facebook-csoport életre hívója, Vincze Katalin egy 3D nyomtatásról szóló cikk elolvasása után döntött úgy, hogy egy helyre gyűjtve a lelkes önkénteseket ezt a technológiát használja arra, hogy felvegye a küzdelmet a koronavírussal.

Egy 3D nyomtatással foglalkozó, egy fröccsöntő, egy munkaruházatot gyártó céggel és sok száz önkéntessel karöltve jelenleg azon munkálkodik, hogy kidolgozza az arcmaszkokba kerülő, lehető legbiztonságosabb szűrőt, hogy aztán elkezdődhessen a sorozatgyártás. Ha sikerül néhány napon belül legyártaniuk a prototípust, és végigmenniük a megfelelő engedélyeztetési folyamaton, utána azonnal megkezdődhet a maszkok készítése – mondta az eredetileg közgazdászként dolgozó Vincze Katalin a Qubitnek.

A 3D-nyomtatott maszk megvalósulását elsősorban ez a két akadály hátráltathatja, ugyanis a finanszírozás közösségi alapon történik. A csoport felhívására reagálva már több százan jelezték, hogy rendelnének efféle maszkot, és adományoznának belőle a koronavírus-járvány frontvonalában küzdő kórházi dolgozóknak, rendőröknek, mentősöknek és bárkinek, akinek ez segítheti a munkáját.

A csoportot szeretné elindítani a Hack The Crisis nevű, 48 órás online hackatonon is, amelyet április 3-a és 5-e között rendeznek meg, és célja, hogy magyar fejlesztők olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel támogathatják a koronavírus okozta nehéz helyzetben a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, oktatási intézményeket és egyéb közösségeket.

Néhány napja indult útjára a 3D nyomtatás a koronavírus ellen nevű Facebook-csoport is, amelynek már több mint kétezer tagja van – ők szintén önkéntes alapon igyekeznek elsősorban plexi arcvédő pajzsokat gyártani, majd szállítani a rászoruló egészségügyi intézményeknek. A csoportban az ország területéről bárki ajánlhat fel alapanyagot – például a kifogyóban lévő plexianyagokat – vagy 3D-nyomtatási, esetleg lézervágási munkálatokat, a kórházak és egyéb egészségügyi szervezetek pedig immár szervezett formában jelezhetik igényeiket a csoport adminisztrátorai felé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.