2020. április 12., vasárnap

VÍRUS NÉLKÜL IS BETEGEN

NÉPSZAVA 
Szerző: KUSLITS SZONJA
2020.04.11.


A veszélyhelyzet előtt sem volt éppen sétagalopp bejutni egy szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálatra, de március 16. óta még nehezebb eligazodni az egészségügyi ellátórendszer labirintusában, hacsak nem koronavírus miatt szorulnánk ellátásra. A szakrendelések nagy része bezárt, a tervezett beavatkozásokat csak akkor végzik el, ha azok sürgősek. Elmaradnak a rákszűrések, a halaszthatónak minősített oltásokat később kapják meg a gyerekek és a kamaszok, és a fogászatokon is csak erősen indokolt esetekben látják el a betegeket. Azzal kapcsolatban ma még jósolni sem mer senki, hogy a járvány levonulása utáni rohamot hogyan fogja elbírni a korábban is kilométeres várólistákkal terhelt egészségügyi struktúra.

Egy biztos: a jelenlegi bizonytalan helyzetben sem az egészségügy leterhelt dolgozói, sem a kiszolgáltatott betegek nem szívesen nyilatkoznak arról, mit tapasztalnak a járvány kezelésén kívül „takarékra csavart” rendszerben. Ugyanakkor a közösségi oldalakon izzanak a fórumok: a betegek egymástól próbálják megtudni, hogy milyen ellátásra jogosultak jelenleg. 

A veszélyhelyzet bevezetése okán ugyanis a kórházaknak el kell halasztani a tervezett egészségügyi ellátásokat, kivéve, ha arra sürgős szükség – életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése – érdekében kerül sor. Mindennek ellenére van olyan daganatos beteg, aki arra panaszkodik, nem kap ellátást. Bogáncsné Nagy Anita 38 éves, ötgyermekes, mellrákkal küzdő édesanya például két hete arról beszélt az RTL Klub Híradójának: októberben diagnosztizáltak nála mellrákot, decemberben pedig leoperálták az egyik mellét. A másik mellében is találtak elváltozást, ezt kellene most megvizsgálni, illetve kideríteni, hogy máshol van-e áttét a testében, de a kórházban lemondták az időpontját. A lemondást követően 12 magánonkológust is megkeresett, de a koronavírus-járványra hivatkozva mind elutasították. Az állam hivatalos, a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató felületén, a koronavirus.gov.hu-n eközben április 8-án arról írtak: a sürgős esetek ellátása folyamatos, és ha valaki ennek az ellenkezőjét tapasztalná, panaszával forduljon az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.