2020. május 15., péntek

CSABA LÁSZLÓ: ORBÁN MOST MAGÁBÓL CSINÁLT BŰNBAKOT

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2020.05.15.



A teljhatalom miatt minden bajért őt okolhatják, azért is, amiről nem tehet – mondja az akadémikus, aki szerint lesznek komoly gondok.

"Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal."

A Magyar Hangnak értékeli így Csaba László akadémikus a koronavírus-járvány ellen hozott kormányzati intézkedéseket. Orbán Viktor korábbi tanácsadója érthetetlennek nevezi a kórházi ágyak kiürítését és kommunikációját. A professzor úgy látja, a katonák kivezénylése a kórházakhoz, cégekhez nem oldja meg a válságot. A gazdasági mentőcsomag elindulása előtt megbukott.

"Ahogy az egészségügyi, úgy a gazdasági intézkedésekből is kiviláglik, nagyon nagy a szakadék a döntéshozók és a döntések által érintettek között. Azt is mondhatnám, párhuzamos világban élnek."

Közgazdászként úgy véli, valódi segítség nélkül a kisebb cégek közül nagyon sok tönkre fog menni, ami jelentősen növeli majd a munkanélküliséget. Hiú reménynek tartja a gyors visszapattanást a világgazdaságban, a magyar pedig már járvány előtt is lassult, a részleges karantén pedig visszavetett mindent. Csaba László a magyar gazdaság zsugorodásáról azt mondja, az valahol a két szélső becslés, a 3-10 százalék közötti félúton lesz.

Többet kellene tenni a munkahelyek megőrzéséért, nem lenne szabad hagyni elfutni a költségvetési hiányt, védeni kellene a forintot, át kellene csoportosítani erőforrásokat, leállítani a nagy állami beruházásokat.

Nincs közbizalom a kormány iránt

Őt nagyon meglepte, hogy egy ilyen erősen központosított rendszer döntéseit mennyire nem fésülték össze...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.