2020. május 19., kedd

ÁTLAGOS MUNKANAP EGY VIRÁGZÓ PARLAMENTI DEMOKRÁCIÁBAN

444.HU
Szerző: plankog
2020.05.19.


- Közel 600 milliárd forint veszítette el a közpénz-jellegét.

-  Közalkalmazotti státuszok szűntek meg.
- És olyan megfigyelési törvény született, ami még az adatvédelmi biztos szerint is aggasztó.
- Füstölt a képviselők keze alatt a szavazógomb kedden a parlamentben.
Budapest-Belgrád: Titkos részletek

Megszavazta a fideszes többség, hogy tíz évre titkosítják a Budapest-Belgrád vasúti beruházás szerződésének részleteit. Ez egy több mint 700 milliárd forintos üzlet. Az erről szóló vitában Schanda Tamás államtitkár még azzal érvelt, hogy az adatok nyilvánossága sértené Magyarország külgazdasági érdekeit. A beruházás magyarországi szakaszának egyik fő nyertese Mészáros Lőrinc, az államtitkár erről azt mondta, legyünk büszkék arra, hogy magyar vállalkozó erre képes, egyébként pedig más is pályázhatott volna.
Igen az állami megfigyelőrendszerre

Megszavaztak egy olyan kormánypárti törvényjavaslatot, ami új felhatalmazással ruházza fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot. A törvény szerint a parlament felkéri (a Belügyminisztérium felügyelete alatt működő) Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy egy lehetséges kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervek elektronikus hírközlési hálózatainak forgalmát. A szöveg ugyan arról szól, hogy a szakszolgálat nem ismerheti meg a kommunikáció konkrét tartalmait, de nem látszik, hogy erre valóban lenne garancia.

Még Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is azt írta Felkai László belügyi államtitkárhoz címzett levelében, hogy a törvény nyomán biztosított „korlátlan megfigyelés (...) nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, és egyáltalán nem nyújt garanciát a személyes adatoknak kijáró különleges védelemhez.

A most elfogadott törvény alapján a szakszolgálat lényegében az összes állami nyilvántartásra ráláthat: társadalombiztosítási-, betegjogi- vagy adóügyi információkra, és bűnügyi adatokra is. 

A kulturális dolgozók novembertől nem közalkalmazottak

Megszavazták azt is, hogy november elsejével megszüntetik a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státuszát. Ez volt az a javaslat, amelynek a véleményezésére az EMMI a húsvéti hétvégét hagyta meg a Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számára, majd amikor erről kérdezték, Fekete Péter kulturális államtitkár úgy nyilatkozott: volt idejük elolvasni, ilyenkor úgyis a számítógép előtt ülnek. A javaslat a levéltárak, nyilvános könyvtárak, muzeális intézmények és előadó-művészeti szervezetek alkalmazottait érinti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.