2020. május 28., csütörtök

BÉREN KÍVÜL ZSEBRE VÁGHATJA A CÉG AZ ADÓCSÖKKENTÉST - ISMÉT KAPKODHATJÁK A FEJÜKET A CAFETERIÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.28.


A kormány mellett az idén a járvány is megviccelhette a cafeteriásokat. Hiába választották például az adómentes óvodai juttatást, ha nincs óvoda. A SZÉP-kártyás változásokra is érdemes lenne mindenkinek reagálni, de egy felmérés szerint csak minden hatodik munkavállalót nyilatkoztatnak újra a cégek.

Nagyot, bár sokaknak határozottan csalódást okozva változtatott a kormány a SZÉP-kártya szabályain. Miközben a rászorultak arra vártak, hogy a pihenőplasztikok használhatóvá válnak az élelmiszerboltokban is, a kormány korlátozott időre jelentősen csökkentette az adót, és arról is rendelkezett, hogy a korábban megszabottnál sokkal többet lehet a kártyaszámlára tenni. Utóbbit pedig alighanem csak egy kitüntetett kör (felsővezetők, tulajdonosok) tudja igazán kihasználni.

Az eredetileg meghozott rendelkezés azonban valószínűleg számukra sem lett sikeres. Legalábbis ezt mutathatja, hogy máris átszabták a rendelkezést. Újabb kormányrendelettel kitolták a határidőt, így most már az idén végig mindössze 15 százalékos adó mellett tölthetők a kártyaszámlák (a cafeteria szabályozásának itt nézhet utána). A SZÉP-kártya így 2020 hátralévő részében jócskán megnövelte adóelőnyét a béren kívül választható elemek többségéhez képest.

A Cafeteriatrendet is működtető Fata László cafeteriaszakértő szerint az idén utoljára még lehetnek cégek, amelyek számára a bank visszautalja a SZÉP-kártyák lejáró egyenlegét. Ez csak azoknak az esetekben képzelhető el, amikor a vállalat elmulasztotta, hogy az új rendszerre átszerződjön. A bankokkal szerződők pénze nem vész el, de fogyatkozik. A 91/2020. számú kormányrendelet szerint azonban a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig a bankok nem szedhetik a két évvel korábban feltöltött pénz után érvényesíthető 3 százalékos jutalékukat.

Ahhoz azonban, hogy a kedvezmény valóban érvényesülni tudjon, a cégeknek és munkavállalóiknak is lenne teendőjük. A Cafateriatrend.hu friss felmérése szerint a vállalatok 44 százaléka az év elején tervezett rend szerint adja továbbra is a SZÉP-kártyára a juttatást. Az összes válaszadó 24 százaléka nyilatkozta azt, hogy a megtakarítás a munkáltatónál marad. Sok cég tehát egyszerűen zsebre teszi az adócsökkentésből eredő pluszt.

A képet árnyalja azonban, hogy a Cafeteriatrend a kutatást a legfrissebb változtatás (a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adómentességének év végéig kitolása) előtt zárta le. Vizsgálatuk tehát így arról szól, hogy miként reagálnak a munkáltatók a szocho csökkentésére (ez július 1-jétől lép hatályba), és arra, hogy június végéig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a béren kívüli juttatásként adott SZÉP-kártyára. A kutatáshoz kapcsolódó kérdőívet egyébként 330 válaszadó töltötte ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.