2020. május 28., csütörtök

AZ AMERIKAI MÉDIÁBAN IS TÉMA, HOGY MARAD-E ORBÁN KÜLÖNLEGES FELHATALMAZÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.05.28.


Bár a tervek szerint június 20-án megszűnik a veszélyhelyzet, jogvédők szerint az ezzel párhuzamosan megszülető új törvények a mostanihoz hasonló jogosítványokat adnának a kormánynak – az álláspontokat mutatja be az NPR amerikai közszolgálati rádió. A szintén közszolgálati PBS csatorna dokumentumfilmet vetített le az antiszemitizmusról, benne a Soros-kampánnyal. Az Emerging Europe portál pedig a külföldi befektetők tulajdonszerzésének nehezítéséről ír. Lapszemle.

A magyar közszolgálati média nem számolt be arról a dokumentumfilmről, amelyet kedden vetített le Vírusos – Az antiszemitizmus négy mutációja címmel az amerikai közszolgálati tévé, a PBS. A csaknem másfél órás dokumentumfilm elég nagy port kavart. A film áttekinti, hogyan indított Orbán Viktor miniszterelnök a cikk szerint „náci propagandára emlékeztető” masszív kampányt a zsidó származású üzletember, Soros György ellen. Bill Clinton korábbi, demokrata párti amerikai elnöktől kezdve Tony Blair volt brit kormányfőig politikusokat, elemzőket szólaltatott meg a rendező, Andrew Goldberg, amikor bemutatott egy-egy jelenséget. Ő úgy jellemezte a mostani helyzetet: az antiszemitizmus kicsiben jelentkezett, majd, mint a vírus, elkezdett terjedni. Másképp: szavakkal kezdődik, aztán tettekbe fordul. A rendező elmondja például, hogy számos helyen hallotta, ha valaki megfertőződött az új koronavírussal, akkor azt tanácsolták neki, menjen el zsinagógába és ott köhögje, prüszkölje tele a levegőt. Magyarország mellett az iszlamisták és radikálisok rasszista megnyilvánulásait veszi sorra Franciaországban, a hagyományosan antirasszista Munkáspárt antiszemita kiszólásait az Egyesült Királyságban és a szélsőjobboldal erősödését az Egyesült Államokban, legfőképp a 17 áldozatot követelő pittsburghi zsinagógában végrehajtott tömegmészárlást elemezve. A filmben Magyarországról a Soros elleni tévés és óriásplakátos kampányt mutatják be, bevágják a többek között Orbán Viktor és Kovács Zoltán korábbi szóvivő vonatkozó mondatait. Előzeteseket adott le az ABC News épp úgy, mint a San Francisco Chronicle – csakhogy párat kiemeljünk a sok közül.

Az az amerikai közszolgálati rádió, az NPR tudósítása arról számol be, hogy Orbán Viktor bejelentette a korlátlan hatalmat biztosító rendeleti kormányzás visszavonását. A május végi visszavonásról, amit Orbán Viktor még a múlt héten ígért meg, a rádió nem számolt be, de arról igen, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztjában bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt rágalmazókat. Jogvédőkre hivatkozva azt írják, az elmúlt 10 év magyarországi illiberális rendszerének tapasztalata, a fékek és ellensúlyok aláásása azt súgja, aligha válik meg a kormányfő a rendkívüli hatalomtól. Ráadásul a veszélyhelyzetben olyan intézkedéseket hozott Orbán szép számmal, amelyeknek semmi közük nem volt az új koronavírushoz. Példaként a Budapest-Belgrád kínai vasútépítési szerződés titkosítását említik. A cikk felidézi, hogy az Európai Unió kifogásolta és szankciók bevezetését fontolgatja e a törvény miatt a magyar kormány ellen. A kormány reakciója sem marad ki: miszerint kritikusai hazugságokat terjesztenek, ahelyett hogy a nehéz, koronavírusos időszakban szolidaritást tanúsítanának Orbán Viktor iránt. Kovács Zoltánra is kitért, aki amiatt háborodott fel, hogy Hitlerrel vontak párhuzamot, amikor Orbán úgynevezett felhatalmazási törvényét elemezték. Pedig – mondja ő – épp ezeknek a szigorú intézkedéseknek köszönhető, hogy Magyarország viszonylag szerencsésen megúszta a pandémiát. Azonban az NPR szinte azonnal ismertette a magyar Helsinki Bizottság és más civil szervezetek erre vonatkozó álláspontját: eszerint csapán szemfényvesztés, amit most Orbán ígért a hatalom visszaadásával. Ha így fogadják el a törvényt, hasonló jogosítványai lesznek a jövőben is, mint a rendeleti kormányzás idején, most már az alaptörvény minimális garanciái nélkül.

Az Emerging Europe portál azt adja az üzleti élet tudtára, hogy annak a külföldi befektetőnek, aki 10 százalékot meghaladóan akar magyar cégben részesedést szerezni, speciális engedélyért kell folyamodnia a kormányhoz, ami 45 napot vehet igénybe. Erre azok után kerül sor, hogy már nemcsak aláírták, de titkosították is a kínaiakkal kötött vasútépítési szerződést. Az elemzés végül a Freedom House Magyarországról szóló értékelésével zárul, amely már nem demokráciaként, hanem hibrid rezsimként jellemezte a politikai berendezkedést.

A Charles Koch által alapított brit Spiked magazinban Frank Füredi írt a magyar kormány mellett kiálló elemzést, sorra véve az összes, az utóbbi időben a nyugati újságokban közölt, a rendeleti kormányzásra vonatkozó kritikákat. Amiket ő jogtalannak tart. A magyar származású, a kenti egyetemen oktató szociológus kulturális háborúról beszél, aminek semmi értelme, hisz – mondja, - Orbán mégiscsak visszaadja a korlátlan felhatalmazást. Füredi nem említi a kormány újabb trükkjét a rendeleti kormányzás lehetőségére, azt sem, hogy nem vonja vissza a koronavírussal semmilyen összefüggésbe nem hozható, az önkormányzatokat büntető intézkedéseit. Frank Füredi gyakori előadója annak a Danube Intézetnek, amelynek működését az Orbán kormány finanszírozza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.