2020. május 19., kedd

BETARTVA, DE AZÉRT KIJÁTSSZÁK-E A TÖRVÉNYT ORBÁNÉK?

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.05.19.


„A kormány számos ponton durván megsérti az évekkel ezelőtt, fideszes kétharmaddal módosított 2011. évi CXXVIII. törvényt, azaz a katasztrófavédelmi törvényt” – ezzel kereste meg portálunkat egy magát megnevezni nem kívánó, a területet ismerő olvasónk. Több figyelemre méltó szempontot sorolt, aminek – úgy gondoltuk – érdemes utánajárni. Egy jogban igencsak jártas szakértő, Magyar György ügyvéd segítségét kértük, aki a törvény vonatkozó passzusait citálva, segített tisztázni a felmerült kérdéseket. Összességében mondandójából az szűrhető le, hogy a törvény betűjét ugyan nagyjából betartják, de azért van mit Orbánék szemére hányni. Hiszen mi van akkor, ha – ahogy egy ponton Magyar megjegyezte – a kormány „a védekezés hatékonyságát lehetetleníti el, ez pedig nem csak jogszabálysértő, hanem kifejezetten veszélyes állapot”.

Olvasónk elsőként az Orbánék által felállított védelmi bizottság (jelen esetben az operatív törzs) összetételét említette, mondván, abban helyet kaptak olyanok, akiknek járványügyi helyzetben nem lenne ott helyük (például a honvédség), ám nem tagjai olyanok, akiknek ott kellene lenniük, beleértve a Magyar Orvosi Kamara elnökét, a főpolgármestert, továbbá a polgármestereket képviselő két szövetség (TÖOSZ és az MJVSZ) elnökeit. Ez egyértelműen levezethető a katasztrófavédelmi törvényből?

Az operatív törzs funkciójában, feladat- és hatáskörében nem helyettesíti, nem helyettesítheti a katasztrófavédelmi törvény szerinti megyei-, fővárosi-, illetőleg a helyi védelmi bizottságokat. A kormány az operatív törzs létrehozásával, csupán a törvény szerinti kötelezettségével élt, amely szerint a „kormány a katasztrófavédelemmel összefüggő döntéseinek előkészítésével, valamint a katasztrófák elleni felkészüléssel, megelőzéssel, védekezéssel és helyreállítással kapcsolatos feladatok összehangolt megoldása érdekében kormányzati koordinációs szervet működtet.” Ám ennek a testületi szervnek az összetételét a katasztrófavédelmi törvény nem határozza meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.