2020. május 23., szombat

ÉSZRE SEM VESZIK A CSALÁDOK, ÉS MÁR ÖRÖKBE ADTÁK A GYEREKÜKET

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.05.22.


- Az új örökbefogadási törvényjavaslat legtöbbet kritizált pontja, hogy nem tenné kötelezővé a felkészítő tanfolyamot, és a kiemelt gyerekeket 6 hónap helyett 3 hónap alatt örökbeadhatóvá nyilvánítaná.

- A szakemberek attól tartanak, a három hónap arra sem lesz elég, hogy a szülő felfogja, hogy kiemelték a gyerekét, a tanfolyam eltörlése miatt pedig rengeteg gyereket fognak visszaadni.
- A törvényjavaslat szerintük nem a gyerekek, hanem az örökbefogadók érdekeit védi.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár május 12-én mutatta be a kormány az örökbefogadás meggyorsítása és egyszerűbbé tétele érdekében hozott javaslatát. Ennek főbb elemei:
- az újonnan jelentkező örökbefogadó szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése;
- a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei;
- rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek;
- egyszerűsödik a honosítás, ha egy magyar család külföldről fogadna örökbe gyereket;

- az örökbefogadó szülő és a 3. életévét betöltött gyermek életkora között előírt legfeljebb 45 év korkülönbséget 50 évre emelik.

A tanfolyam eltörlése keltette a legnagyobb megütközést mind a szülők, mind a szakemberek körében, az LMP pedig be is jelentette, hogy törvénymódosító javaslatot ad be. A Novák Katalin által előterjesztett javaslatnak azonban nem a tanfolyam az egyetlen problémás eleme. A szakmában régóta dolgozók nem értik, hogyan vett hirtelen ekkora fordulatot a gyermekvédelem.
Nem a gyerekek, hanem az örökbefogadók érdekeit nézik

Az egyik család- és gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint a törvényjavaslat legmegdöbbentőbb pontja, hogy három hónap után örökbefogadhatónak nyilvánítható a gyerek, ha az eredeti szülei nem látogatják. Szerinte ez rettentően kevés idő:

„Észre se veszik a családok, és már örökbe adták a gyereküket. Három hónap alatt a szülők még fel sem fogják, hogy mi történik velük.”

A családból kiemelt gyerekeket sokszor a család eredeti lakóhelyétől messzire viszik, a vezető pedig nem egyszer találkozott olyan esettel, amikor a család nem tudott menni látogatni, mert nem telt a vonatpénzre, volt, hogy a szervezet gyűjtötte össze a pénzt a család megsegítésére. A gyermekvédelmi szakember tapasztalatai szerint az is visszatartó tényező olykor, hogy a szülők mindenképpen valami ajándékkal szeretnének menni a gyerekhez, de nem telik rá, anélkül pedig nem mernek beállítani.

Ha egy szülő nem bukkan fel három hónap alatt, az a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy nem érdekli a gyerek, inkább valószínű, hogy valami külső tényező tartja vissza.

Másrészt a kapcsolattartást a gyámhatóság szabályozza, ha pedig valamilyen betegség miatt lemondanak 1-2 alkalmat, akkor már szinte le is telt a három hónap és a család megint csak önhibáján kívül mulasztotta el a látogatást. Szerinte a gyermekvédelmi alapellátás fejlesztésével, és a vér szerinti szülők jelentősebb támogatásával hatékonyabbá lehetne tenni a gyermekek "visszagondozását" családjuk körébe. A szakember úgy látja, hogy ezzel csak spórolni szeretnének az államkasszának, mert így kevesebb ideig kell fizetniük a gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.